неделя, 18 декември 2016 г.

Най-добрият бизнес в момента е войната

Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и САЩ са купили българско оръжие за милиони долари, голяма част от което вероятно е предназначено за войната в Сирия, показва разследване на BIRN. Годишният доклад за износа в отбранителната промишленост на България, който е публикуван през август тази година, но не е отразен в медиите, посочва, че през 2014 г. правителството е одобрило продажбата на боеприпаси и въоръжение на стойност повече от 85 млн. евро на Саудитска Арабия, като сделки на стойност почти 29 млн. евро са били осъществени до края на годината. Българското правителство заяви пред BIRN, че тази година е издало разрешителни и за продажба на оръжие за Обединените арабски емирства. България произвежда и складира основно оръжие от съветски тип. Анализатори твърдят, че е много малко вероятно, Саудитска Арабия или ОАЕ да купуват тези оръжия за собствените си армии, които използват модерно западно въоръжение. По-вероятно е те да купуват боеприпаси за местните фракции в Сирия и Йемен, които те подкрепят и където оръжия от съветски тип са широко използвани. 
През изминалата година Съединените щати също купуват оръжие от България, като част от програма за обучение и въоръжаване на сирийските опозиционни сили на стойност за 500 млн. долара. Програмата беше прекратена наскоро.
Американските оръжейни компании отбелязват рекордни продажби и поръчки от федералното правителство, както и от съюзни държави. По-интересното е, че това се случва от 2014-та, когато заради конфликтите в Украйна и Сирия, НАТО и Русия влезнаха в нов режим на конфронтация.Русия харчи не повече от 50-60 милиарда долара за отбрана, но въпреки това НАТО планира да увеличи разходите си за отбрана значително. Припомняме, че на известната среща на върха в Уелс, бе решено, че всяка страна от НАТО трябва да отделя минимум по 2 % от БВП за отбрана.
Политическият коментатор Лий Фанг каза за The Intercept, че анти-руската реторика в американската предизборна надпревара се припокрива с лобисткият натиск, който оръжейните гиганти прилагат, с цел Москва да се „разпознае като враг и универсално плашило.“ „За съжаление работи. Оръжейната индустрия директно, както и индиректно чрез платените си остриета, тинк-танкове, експерти и лобисти, притиска НАТО-вските страни да увеличат разходите си за отбрана. Оправданието, което лобистите предлагат е някаква мнима руска заплаха.“ Военно-промишленият комплекс на Щатите намери своята златна мина в руско-американската конфронтация.
„Много експерти не са убедени, че Русия представлява директна заплаха за НАТО. Да, тя е един от военните колоси на света, но все пак не е СССР. Някога СССР имаше 4 милиона войници, а днешната Руска федерация има 800 хиляди. Освен това само бюджета (за отбрана, бел.ред) на Щатите е 609 милиарда долара, което е 9 или 10 пъти повече от това, което Москва отделя. Към това трябва да прибавим и Турция, Франция, Обединеното кралство, Германия, Полша, Испания и Канада, които също отделят значителни суми.“  
През февруари тази година Аерокосмическата индустриална асоциация, която е известна като лобистка група за Локийд Мартин, Техтрон,Райтеон и други оръжейни гиганти, каза, че Пентагона не отделя достатъчно средства за възпиране на „руската агресия“. Тинк-танкове, които получават финансиране от оръжейната индустрия, като Института Лексингтън, Атлантическият съвет и др. също настояват да се отделят повече средства за закупуване на оръжия и „възпиране на руската агресия“. ALTER24

Няма коментари: