събота, 26 ноември 2016 г.

Руски крах

Кризата в руската икономика ще продължи 4-5 години, а пикът й ще е през 2017-2018 година, когато средствата от Резервния фонд на държавата (около 450 милиарда долара) бъдат изчерпани. Това се казва в анализ, публикуван в gazeta.ru. Дотогава може да завърши и търпението на обикновените граждани, смятат експерти. Ефектът от връщането на Крим в границите на Русия и другите политически акции носят краткосрочен характер. Спадът в промишленото производство на Русия се ускорява, показват последните данни на Росстат. През април промишленото производство се е съкратило с 4.5%, което е максимален спад от октомври 2009 година. Това е малко неочаквано за икономистите, които не прогнозираха толкова висок ръст на спада. В последните дни чиновници от руските икономически министерства започнаха с необоснован оптимизъм да говорят за добрите перспективи пред икономиката на страната, базирайки се на стабилизирането на курса на рублата на ниво от 50 рубли да долар. Експертите предупреждават, че усещането за възстановяване е измамно. Всички ключови макроикономически показатели в момента са на минус. БВП е с -1.9 пункта, търговията- с -6.7 пункта, инвестициите в основен капитал-с -6 пункта.
Руската икономика преминава през процес на т.нар. структурна деградация, смятат анализатори от Висшата школа по икономика (ВШЭ) на Русия. Според тях извън добива и износ на суровини всички останали сектори са в стагнация или упадък. Заключенията са от бюлетина "Коментари за държавата и бизнеса", издаван от Центъра за развитие към ВШЭ и цитиран от РБК. Според икономистите руската икономика не само става с по-елементарна структура, но и деградира. Това се дължи на исторически максимум на тежестта на суровинните сектори и усилване елемента на рентата. Под това обикновено се разбира събирането и преразпределянето от държавата на приходи от продукт, за който се влагат малко средства за добив и преработка, каквито са изкопаемите природни богатства като петрол, газ, руди. "Фактът, че в третото тримесечие индексът на базовите отрасли расте с 0.4% спрямо предходното тримесечие, е логично да се интерпретира като признак, че негативната тенденция най-после е обърната и най-после започва преход към фаза на цикличен растеж. 
В действителност се оказва, че почти целият принос за това е бил осигурен от суровинните сектори, където динамиката изобщо не е свързана с общото състояние на икономиката; нещо повече - в следващото тримесечие техният принос вероятно ще бъде отрицателен", пише в доклада. Спрямо докризисната 2014 г. ръст има само в земеделие (6.6%), добив на полезни изкопаеми (3.6%) и товарен транспорт (3.4%). Всичко останало се свива: обработваема промишленост (-7.2%), търговия на едро (-10.2%), строителство (-12.8%), търговия на дребно (-14.7%), услуги за населението (-2.4%). Суровинните сектори са отчели средно ръст от 4%, докато останалите са се свили с 9.3%. Прогнозата на анализаторите е за рецесия на руската икономика от 0.9% от БВП за 2016 г. и начало на нормализация през 2017 г.

Няма коментари: