неделя, 14 август 2016 г.

Русия и Турция отново претоплят икономическите си отношения

Русия и Турция са на път да възобновят икономическите си отношения. Изолацията на Русия я прави слаба и податлива на турския икономически натиск. Страната технически е пред фалит, под управлението на Путин и приближените му. Това е забелязано от турския бизнес, който вижда възможност да се настани на руска територия. 
Поздравителните писма на турските лидери до руските им колеги и последвалото изявление на Кремъл станаха повод Турция да се надява на затопляне в двустранните отношения.Във водещи публикации турските медии цитират изявлението на говорителя на Кремъл Дмитрий Песков, в което той казва: „Ние искаме взаимоотношенията ни да се нормализират, да се върнат към предишното ниво на взаимноизгодното сътрудничество. Искаме това“. Песков обаче подчертава, че за да се случи това след инцидента със сваления руски бомбардировач през миналия ноември, Владимир Путин е поставил условието Анкара да направи конкретни стъпки, в противен случай нормализирането на връзките е невъзможно.
Турските бизнесмени правилно са се ореантирали че идващата зима ще е особено тежка за руснаците и се надяват руските им колеги да осъзнават този факт, което да им позволи да диктуват условията по бъдещите икономически сделки.Поведението на Ердоган в момента е като на турски ухажор към гладна рускиня, което винаги е давало резултат. Вероятността Путин да приеме подадената му от Ердоган ръка, особено в момент когато европейските лидери са шокирани от решението на проведения в Обединеното кралство референдум за излизане от Европейския съюз, е много голяма. Според Анадолската агенция споделеното от Песков огорчение от срива в двустранните отношения е знак за връщане към времето на най-активното сътрудничество между Анкара и Москва.
В. “Хюриет“ припомня, че президентът Реджеп Ердоган и премиерът Бинали Йълдъръм изпратиха поздравителни писма до колегите си в Кремъл Владимир Путин и Дмитрий Медведев по повод националния празник на Русия. В тях турските държавници посочиха желанието си сътрудничеството между двете страни да достигне нивото, необходимо за общите интереси на двата народа и пожелаха просперитет на руските граждани.
Днес следобед стана ясно, че посланикът на Русия в Анкара Андрей Карлов е дал потвърждение, че ще се включи в благотворителната вечеря „ифтар“ /вечеря след залез слънце по време на мюсюлманските пости, бел. авт./ по покана на Реджеп Ердоган. Думите на Песков и обещаното присъствие на руския дипломат на вечерята бе определено от турските журналисти като „топли ветрове“, „размразяване“ и „омекване“. Въпросната вечеря ще бъде дадена в президентския дворец Аксарай, а за нея руският посланик е получил специална покана с подписа на Ердоган.
Андрей Карлов оглавява руската дипломатическа мисия в Анкара от юли 2013 г. След инцидента с руския бомбардировач, свален от турската авиация, отношенията между Турция и Русия се сринаха катастрофално, Москва наложи забрана за внос на турски стоки от всякакъв вид, както и на руските граждани да летуват в турските курорти, което постави много изпитания пред икономиката на Анкара.
Докато Европа може да изгуби Турция като „приятел“, Путин и Ердоган няма какво повече да губят – само биха спечелили, ако възобновят своята дружба. И двамата са доказали, че за тях моралът е по-скоро инструмент, който използват когато им е стратегически угодно, отколкото устойчива ценност. Много по-вероятно е Турция и Русия съвсем скоро официално да стоплят отношенията си, като вероятно Анкара ще се отдръпне от Брюксел, отколкото европейските лидери да отстъпят пред Ердоган. Друг е въпроса дали икономическото приятелство между Турция и Русия може да е в полза на втората.

Няма коментари: