понеделник, 24 август 2015 г.

Започва колапс на руската икономика. Останалите също страдат.

Руската валута прежия нов срив който комбиниран с международното положение, нанесе пореден тежък удар върху руската икономка като цяло. На московската борса доларът поскъпна с 21 копейки и достигна стойност от 66.09 рубли, което е рекордно ниско ниво за руската валута от шест месеца насам, предадоха информационните агенции. При затварянето на борсата тази вечер рублата отбеляза поскъпване със 7.64 копейки - до 65.85 рубли за долар. Индексът РТС отбеляза спад с 1.41% - до 798.37 пункта, катоза първи път слезе под 800 пункта от 5 февруари насам. Спадът на рублата е свързан с поевтиняването на петрола, последвало публикациите за петролните запаси на САЩ.
Китай изненада световните финансови пазари, след като за втори пореден ден девалвира юана спрямо долара - този път с 1,62%.Това увеличи страховете, чевтората най-голяма икономика в света е в по-лоша форма от прогнозите на инвеститорите, съобщават световни агенции.Китайската валута достигна до 4-годишно дъно, след като Народната банка на Китай предприе новата мярка. Вчера стойността на юана беше понижена с рекордните за последните 20 години 1.9%.Централната банка на Китай обясни, че "няма икономически и финансови предпоставки за продължително отслабване на юана спрямо долара". Представители на МВФ приветстваха решението на Китай, заявявайки, че обезценяването на юана ще позволи на пазарните сили да играят по-голяма роля при определяне на обменния курс. "Вярваме, че Китай може и трябва да се стреми да премине към плаващ валутен курс в рамките на 2-3 години", подчертават от фонда.
Дълго време Китай държеше изкъсо своята валута, за да гарантира, че благоприятният валутен курс ще донесе ползи заизноса и производствения сектор. Но американското правителство и други критикуват втората по големина световна икономика в поддържането на изкуствено нисък обменен курс на юана. В Лондон фючърсите за сорта Brent с доставка октомври 2015 г. поевтиняха с 3.77 % - до 46.98 долара за барел. Това е първият пробив под 47 долара за последните шест месеца. Европейските фондови борси продължиха да „потъват" заради опасенията за бъдещето на китайската икономика след резкия срив на фондовите борси в Китай.Европейските борси допълнително бяха негативно засегнати след светкавичния спад на водещите индекси на „Уолстрийт" в началото на сесията, съобщава "Ройтерс".Някои анализатори определиха събитията на световните фондови борси като "черен понеделник". В Париж индексът САС 40 не успя да спре спада, започнал сутринта, като след откриването на „Уолстрийт" изгуби над 8% при голям търговски обмен от 5,5 млрд. евро. Индексът е изгубил всичките си печалби от началото на годината. Атинската фондова борса също продължи срива и потъна с над 11 на сто половин час преди закриването на търговията, като индексът Athex достигна тригодишен минимум под прага от 600 пункта. В Ню Йорк малко след откриването на "Уолстрийт" индексът "Дау Джоунс" потъна с 5,75 на сто, "Стандард енд Пуърс 500" - с над 5 на сто, а "Насдак" - с близо 8 процента. В Лондон сривът се ускори до минус 8 на сто, също с 8 на сто е понижението на котировките и в Лисабон и Амстердам. В Мадрид индексът Ibex-35 бе на червено с минус 5,43 процента на равнище 9712 пункта.Спадът на фондовата борса във Варшава бе 5,5 на сто. Франкфуртската фондова борса изгуби над 7 на сто след откриването на "Уолстрийт", също над 7 на сто бе и загубата на фондовата борса в Брюксел.

Няма коментари: