понеделник, 10 август 2015 г.

Икономиката на България губи работната си ръка.

Задава се нов отлив на работна ръка от България. Двама американски сенатори - Марк Кърк и Барбара Микулски, са внесли законопроект, който предвижда свободно пътуване на гражданите на България, Полша, Румъния и Хърватия до САЩ. В момента 38 страни се възползват от такъв вид безвизово пътуване, но България не е сред тях, защото нашата страна има висок процент на отказани визи. Новият законопроект ще вдигне разрешеният процент откази от 3 на 10. Въпреки това България пак може да не се класира. Сенатор Кърк обясни, че правителствата, които искат техните граждани да пътуват свободно до САЩ, трябва да работят добре с американските служби за сигурност. Според американската туристическа асоциация програмата за безвизово пътуване ще доведе до повече от 19.5 милиона туристи. Според изчисленията, ако списъкът със страните се удължи, това ще доведе нови 600 000 туристи. Това ще увеличи парите, които се харчат в САЩ със 7 млрд. долара и ще се отворят 40 000 работни места. това би позволило много по лесно пътуване на Българите към САЩ и съответно оставането им там. Реално Българската работна ръка е особено много ценена от държавите с наъ развита икономика, което може да предизвика и съревнование за български работници и служители месду страните от ЕС и САЩ. За сега започването н работа в ЕС е в пъти по лесно от това в САЩ. Наред с благоприятната среда за професионалнио развитие, страните от ЕС водят доста добра социална политика. Реално всеки работещ във Обединеното кралство, Франция, Германия или Италия е изключително добре осигурен. Ако желае да отгледа децата си в съответната страна, то той получава толкова много икономически и данъчни стимули, че реално страната домакин отглежда децата му. Наред и с по-доброто здравеопазване и сигорност, решението на някой българи да отгледат децата си в България е едва ли не престъпление спрямо тях.
Друг фактор обуславящ и дори гарантиращ предстояшият икономически колапс е това че с всяка година се увеличава дела на студентите които искат да учат, а след това работят и живеят в Европа или САЩ. Това увеличаване става все по-стремглаво. Ако сравним 2014 с 2015 година ще забележим че до момента желаещите кандидат-студенти са 2,5 пъти повече от цялата предходна календарна година. Като цяло работодателите в България не притежават нужните познания за да управляват ефективно кадровия си потенциал. В по-голямата част от представителите на бизнеса и икономиката в България залага на до известна степен насилственото задържане на кадрите с аргументи като наличието на безработни. Качеството на кадрите е на по долни места. Това неизбежно се отразява и върху качествто на предлагания продукт. Като пример можа да се даде българският туризъм. Заплащането е ниско са често и никакво. Качетвото на услугата е под всяко друго, предлагано от  съседите ни. Цената на една почивка в български курорт е съвсем малко по-ниска, а в повечето случай и равна или дори по-висока от тази на конкурентите. 
Прави впечатлвние че предприеманите към момента реформи в здравеопазване образование и МВР нямат като цел повишаване на заплащане, а точно обратното. това няма начин да не предизвика отлив на кадри и от тези професии в един момент. Предвид това най-правилно би било да се очаква общо влошаванае на здравословната и криминогенна обстановка в страната, като процеса най-вероятно ще продължи поне няколко десетки години. 

1 коментар:

Анонимен каза...

това България трябва да я признават за някаква страна от 3 свят...аз вземам 350 лв заплата,случи се така че допуснах някакви грешки в работата ми...е така хубаво ми обясниха,че при още една такава грешки си изхвърчам,че вече 2 дена не мога да спя...все едно съм извършила престъпление или пък заемам много важна длъжност и всичко това за 350 лв(в най добрия случай)....много хубаво правят хората,че заминават оттук,ако и аз имам тази възможност,веднага бих се възползвала !