събота, 28 март 2015 г.

Шоково увеличение на доходите

На последък някой български политици разчоплиха темата за ползата от шоковото увеличение на доходите на Българина. Явно за всички е че сегашната политика на ниски доходи е причина за масова емиграция, като така подпомага активно вихрещия се демографски срив. Вече попчти никой млад човек няма никакъв стимул да работи и живее в България. По зрелите обучават децата си в духа на напускане на страната, а по голямата част от работодателите тъпо и упорито продължават да се държат като робовладелци. Погледнато отстрани, това изглежда като война срещу работещите, която няма начин на спечелят без да се се стигне до размиирици и или големи национални стачки. Синдикатите не се справят никак добре и всеки отдавна е загуби вяра в тях. Това тласка млади хора ако не към емиграция, то към престъпни занимания. Държавата също не прави никакви постъпки към подобряване на положението. Няма все още осъден работодател за забавени плащания на заплати или осигуровки. На този фон демографски колапс изглежда по скоро неизбежен и то в по кратки срокове, отколкото се е прогнозирало до скоро.  Неколкократното и рязко, принудително увеличаване на доходите, няма как да не обърне негативния процес на обезкървяване на пазара на труда. Ако се работи по този вариант изникват няколко въпроса:

Имат ли работодателите ресурса да го направят?

Оказва се че да. Процента на разходите за заплати и осигуровки е толкова пренебрежимо малък, че всеки бизнесмен, без никакви трусове, би могъл да си позволи да го увеличи тройно. Оказва се че това дори няма да се отрази на личните облаги които си позволяват родните ни шефове и които в повечето случай са доста над тези които си позволяват немските работодатели например. Директното сравнение говори достаъчно.

Ще се отрази ли положително на българската икономика ?

По скоро да. Българския потребител все още търси родното производство, до колкото го има и може да си го позволи. Да Българският домат би бил малко по-скъп, но много по полезен и вкусен. В момента в който в семейните бюджети влязат пари, те се харчат приоритетно за Българките стоки, така че няма начин в срок от година или най-много две. едно шоково увеличение на доходи да не донесе приходи и на бизнеса. 

Кой не иска това да се случи ?

Най-засегнати от това биха били вносителите на евтини и ниско качествени стоки. Те биха се обявили против такава мярка. Другите които биха били против са по големият процент от българските работодатели, както организациите които са създали да поддържат статуквото в момента. Например "Българската Стопанска Камара" хвърля доста усилия да възпрепятства всяко увеличение на доходи, като после предтавителите и говорят за липсата на работна ръка, като че ли нямат пряка вина за това. Интересното е че полемиката винаги става около мининималната работна заплата, като не се оценя елементарния и видим за всички факт че ако има фактическо нормално заплащане, няма как да стане дума за мин. раб. заплата, дори и тя да е 100 лева.

Няма коментари: