понеделник, 23 март 2015 г.

Путин предлага паричен съюз

След като санкциите на Е.С. и САЩ протисната руската ферация, Владимир Путин предложи да се помисли върху идеята за създаване на паричен съюз между Русия, Беларус и Казахстан. Изявлението си руският държавен глава направи следпредизвикана от кризата в Русия, среща в казахстанската столица Астана с лидерите на двете държави.
"Мисля, че е време да се помисли за възможността за формиране на паричен съюз в дългосрочен план", каза Путин, говорейки за бъдещата координация на паричната политика. Според него "работата рамо до рамо" по-лесно ще защити цялостния финансов пазар в региона.
На свой ред президентът на Казахстан Нурсултан Назарбаев предложи на руския и беларуския си колеги Владимир Путин и Александър Лукашенко разработването на съвместен план за действие с цел преодоляване на кризата в икономиките.
"Важно е да се разработи съвместен план за действие за преодоляване на кризата в нашите икономики", изтъкна Назарбаев. "Това бе тема на днешната среща на президентите. Например, стокообменът между Русия и Казахстан е намалял с 20%, общо взето поради по-ниските цени на износа ни и, разбира се, на валутните колебания в нашите страни. Ние трябва да работим заедно, за да се преодолее тази тежест", отбеляза той.
По думите на Назарбаев лидерите на трите страни са се договорили в хода на срещата да развиват търговията, икономическото и инвестиционното сътрудничество. Той изтъкна, че правителствата бързо трябва да обърнат внимание на възникващите проблеми.
"Възложих на правителството да се изработи план за подновяване на растежа в двустранната търговия. Ние също така се съгласихме да продължим практиката на неофициални срещи, за да се вземат оперативни решения", каза президентът.

Няма коментари: