неделя, 4 януари 2015 г.

Защо сме зле в България ?

Един въпрос измъчва умовете на много интелигентни хора в България. Защо всъщност сме зле в страната си и младите и образовани българи бягат от нея ? Оказва се че имаме всички предпоставки за да живеем много добре и дори охолно: 
  1. Природата ни все още е феноменална, както тази във вътрешността така и тази на морето, мощна предпоставка за успешен и доходоносен туризъм
  2. Обработваемите земи са достатъчно за да ни изхранят и дори и да изнасяме. 
  3. Намираме се на кръстопът на хора и стоки, което няма как да не носи доход директно в малкия ни бюджет.
  4. Все още имаме и ядрени мощности, които могат да ни осигурят всичката необходима енергия от която се нуждаем. Все още можем и да продаваме. 
  5. Оказва се че територията ни е богата и на природни блага, които могат да задоволят всичките ни нужди и дори да изнасяме.
  6. Кадровият потенциал на българина е огромен. Доказва се с постоянните ни успехи в наука и спорт, въпреки ситуацията в момента. Това че е тези успехи се получават главно на Българите в чужбина само подсилва въпроса.
  7. На един континент сме с пребогатата и щастлива Европа, съвсем съвсем близо.
  8. Технологичната ни грамотност е пословична в цял свят.
Какво тогава пречи на България да просперира и дори да е водеща сила в региона? Много хора се чудят, някои имат и отговори, вероятно верни. Все пак е добре да се замислим върху причината да сме донори на работна сила, научен и спортен потенциал и куп други блага на запада. Най-срещаните такива отговори са:
  • Турското иго е лишило българина до голяма степен от свободомислието, като комунизма е затвърдил това.
  • Комунизма насади в хората очакването за грижа от партията, големия брат и т.н, като по този начин остави дейните да се блъскат сами и в крайна сметка да се откажат и да заминат. 
  • Залегналия в народопсихологията ни индивидуализъм както и злобата към успелия, пъди качестените от страната и лишава всички от шанса за възход.
  • Носталгията към комунизма кара много хората избират управници които спекулират с това и в крайна сметка ограбват страната.
  • Добрият  успешен подход на чуждите бизнесмени привлича маята на народа ни към себе си, оставяйки колегите си тук, които така и не разбраха че за да живее и да има деца, човек трябва да печели добре.
  • Повечето ни политици търсят най-лесния начин да се докопат до властта. Така те неглижират умните и способните, като по този начин, в крайна сметка ги пропъждат и страната пак е лишена от потенциала си. 
Която и да е те от тези причини и дори всичките взет заедно, както и вероятните други, не би трябвало да не могат да се преодолеят. Кой и защо прави така за да продължаваме да затъваме? 

Няма коментари: