сряда, 24 септември 2014 г.

Трябва ли с парите на бедните българи да се помага на КТБ ?

Треската около КТБ продължава да тормози доста голяма част от българския народ. Оказва се парите на доста хора, фирми, общини и други организации са там и като сума честно доста надвишават гарантираните от държавата влогове.
Темата с помощта която да се окаже на КТБ, предствлява особен интерес за всички  в днешни дни. В България има наченки на поява на гражданско общество, което е против да с наливат държавни пари за да се компенсират алчни милионери, рискували заради високи лихви. Повечето от тях, в очите ба българина, са представители на онези робовладелци при когото работи, който не плащат пълните му осигуровки и уж все нямат пари за нормални заплати, но имат пари а ненормално скъпи коли,  яхти че и самолети.
Има една версия за оказване на помощ, която става все по популярна в последно време.  Държавата има правото да задължава други банки свързани с КТБ да направят фонд който д гарантира авоарите на КТБ. Ако стане голям проблем с него чак тогава държавата може, ако реши, да налее пари в него и т. н. Според тази версия от джоба на данъкоплатеца нямало да излезе нито цент. Защо обаче никой не вярва на това ? Защо и аз не вярвам ? Защото вече сме чули всякакви обещания от заинтересовани от нашето съгласие лица. Всички обещават и за единия глас на избирателя пръскат милиони от неговите пари за да го убеждават, пак него, колко са готини и какви пичове и много умни мацки има в тяхната партия. Наскоро пак се оказа че БСП вече затъва в заеми за да плаща за предизборна агитация. А може би и за нещо друго.....
Очертава се сериозен конфликт в който явно народа не трябва да губи позицията си. В същото време КТБ не може да стои затворена вечно.... Какво може да се направи ? Има едно много просто и лесно решение. Така и така явно държавата все пак ще налее пари в банката. Така и така, няма как тези пари да не са държавни. За да не се чувстват ощетени гражданите които пълнят хазната данъците си и бизнеса, който и без това твърди че изнемогвал... нека държавата да отпусне пари по сметките на всички длъжници, с които те да погасят целите си заеми или част от тях. За да няма недоволни нека се отпуснат по 25 хиляди лева на всички пълнолетни български граждани, като ако имат заеми към банки то парите да бъдат преведени директно за погасяването им. Така биха били и КТБ и всички банки, както и обеднелият българин. Освободения ресурс няма начин да не стимулира икономиката, тъй като винаги когато българина има пари се стреми да купува български стоки. Всичко останало е опит да се налеят скрито държавни пари в частни ръце, което наред с активното участие на Цацаров в събитята около КТБ, може да предизвика непредвидими последствия.

Няма кой да се погрижи за нас. Ако не защитим сам правата си ще си останем и без тях. Няма правило което да ни задължава да изтърпим директното наливане на наши пари в частни банки, които после ще ни увеличават и лихвите понеже  „Риска бил висок“- както казва Левон Хампарцумян.  Риск който те са създали за да ни източват. 

6 коментара:

podredko каза...

Ограничени разсъждения и пълни глупости! Съветвам автора да направи по-обстойно проучване, преди да бълва преписани мантри от къде ли не.

Възмутен ! каза...

До: podredko Статията отразава, истини които не ти е приятно да признаеш че са верни. Явно си искаш да бъдеш участник в ограбването на Българина и за това си толкова против едно мнение, което отразява всеобщите настроения.

podredko каза...

Къде ги видя/чу/прочете тези "всеобщите настроения", бе човек. Анкети по улиците ли им прави? Или по телефона? Листовки?

Има си закон и той ЩЕ бъде спазен. Дори и да се стигне до фалит, гарантираните влогове ЩЕ бъдат изплатени, но не както си въобразяваш (по-точно преписал незнайно от къде) с парите на данъкоплатците, а с парите натрупани във Фонда (за гарантиране на влоговете). Тези пари НЕ СА внесени от данъкоплатците и НЕ СА техни. Пак те съветвам, направи по-обстойно проучване, преди да бълваш преписани мантри от къде ли не...

Анонимен каза...

Do kolkoto vijdam s stati`ta stawa duma za parte koito dyrvawata se kani da nalew v banbkata i koito ne sa ot fonda za garantiran na zemite, taka `e podkrepqm mnenieto da ne se pravi tova. A za wseobshtite mneniq wyw feisbuk ima dostaty`no taka 4e ve4e wseki move da si naprawi prou4wane. podredko izkazvash se prostrastno.

Възмутен каза...

podredko Говоря за парите които се искат от държавата за спасяването на банката, не за фонда за гарантиране на депозитите. Той се дава след фалита на банката, а сега се правят планов за "оздравяване" с държавни пари. Нека собствениците и инвеститорите бъдат оставени да си я оправят, а не да ги гонят като кучета из цяла Европа. После ако не се справят да отговярят.

podredko каза...

Изобщо не съм пристрастен. Нямам нито депозити, нито кредити в КТБ.
Просто съм реалист, а и в близкото минало достатъчно дълго съм работил в банковата система.
Стига сте се вайкали за парите на другите. Толкова ли не разбирате, че "оздравяването" на КТБ с парите на държавата (разбирай данъкоплатците) е обречена кауза, измислена и лансирана точно от хората с големи авоари и други активи в КТБ. Всеки може да си иска на воля от държавата (данъкоплатците) каквото си... поиска. Друг е въпроса дали ще го получи. В конкретния случай - със сигурност няма. Едва ли някоя политическа партия ще си позволи лукса да допусне да бъде залята с огън и жупел от данъкоплатците. Собствениците и инвеститорите на КТБ да са мислили, когато му е било времето, сега е вече късно... :)