неделя, 29 юни 2014 г.

Проблемите с банковия сектор в България

Последните дни България се тресе от нов скандал. Беше проведена координирана атака срещу най големите банки в страната, което явно с=целеше да се всее смут и страх водещ до масово теглене на депозити. Това от своя страна, споре инициаторите на атаката, явно трябваше да доведе до срив в банковия сектор. Голяма част от българите предприеха безсмислено теглене на депозитите си. Такова теглене само по себе си е безсмислено, дори и глупаво, предвид факта че депозитите на вложителите в България са гарантирани от специален фонд, както и от държавата като цяло. За съжаление неосведоменоста на голяма част от населението често довежда до необмислени и глупави постъпки, като тази да се изтеглят всички пари и едва ли не да се крият под дюшека.

Защо няма да се получи? 

Няма как подобен план да успее. българския банков сектор достатъчно консервативен за да не отпуска заеми поголовно и без покритие. Това означава че в българските банки има достатъчно свеж финансов ресурс за да обслужат всички плащания по евентуалните предприети плащания. Допълнително банките могат да получат държавна помощ за да поемат харча, като тази помощ винаги е безлихвена и невъзвръщаема. Това означава че на практика след подобна атака банките излизат на плюс тъй като лихвите по заемите продължават да се плащат, за разлика от тези по депозитите които са изтеглени. 

Ползи

Определени гора и организации могат да извлекат ползи от ситуацията, като закупят акции от атакуваните банки на доста ниска цена. Така или иначе банките ще си стъпят на краката, при това бързо. Това неминуемо довежда до скок в цените на на закупените акции. 

1 коментар:

Анонимен каза...

Народът ни не е глупав, а прекалено наивен и доверчив. Това, че управниците постоянно лъжат и се опитват да правят хората от народа на прости, доведе до изчерпването лимита на доверие. Именно тази новосъздадена недоверчивост на обикновения българин към управлението на "държавата като цяло" породи съмнението във "факта че депозитите на вложителите в България са гарантирани от специален фонд, както и от държавата като цяло." И кой трябва да носи персоналната отговорност за навременното и коректно осведомяване на хората, защото "неосведоменоста на голяма част от населението често довежда до необмислени и глупави постъпки, като тази да се изтеглят всички пари и едва ли не да се крият под дюшека."?