петък, 20 юни 2014 г.

Стартиране на бизнес в България

В днешни дни е трудно да се предвидят икономическите процеси в страната. Ако разполагаме със свободни средства, бихме искали да можем да ги вложим така че да получим възвращаемост. Все пак е добре да поразсъждаваме по въпроса дали поговорката че в мътни води най-лесно се хваща риба е вярна. По принцип банковия сектор е стабилен и няма причини за безпокойство, въпреки появилите се слухове че се очаква банков срив. Нека разгледаме няколко от най-популярните варианти за печеливша инвестиция за момента. 

Покупка на имот. 


До преди няколко години се смяташе че покупката на имот е най сигурната инвестиция, която позволява да запазим стойността на парите си. Световната финансова криза до голяма степен опроверга и това. Възможността банките да търгуват с отдадените заеми като с актив, предизвика вълна от необезпечени  заеми, отпускани главно в САЩ, което се смята за основната причина за финансовия крах. Това предизвика и спада на цените на имотите, особено жилищните, което обезцени парите на милиони хора в световен мащаб. България също не беше подмината. По последни проучвания цените на жилищните имоти в момента са на нивата от 2004-2005 година. Това кара много хора да се замислят дали не е време за покупка на второ и т.н. жилище. Построените със заеми сгради свалиха цените си с до над 30-40%. Инвеститорите в жилища от своя страна станаха по взискателни и започнаха да изискват по високо качество на имота, както и по-висока степен на завършеност. Като цяло една инвестиция в имот би била добре дошла ако бъдещият собственик се пазари грамотно. Един много добър лост за сваляне на цената на определено жилище е възможноста то да бъде платено в брой. Предвид възможността страната ни да бъде член на Шенген скоро, покупката на жилище на сносна цена, би била една доста добра инвестиция. Покупка на акции. покупката на акции на предприятия е постоянна практика на една определена част от обществото. За така игра обаче се изисква доста високо ниво на познаване на пазара, най-различни познания в много области и много добра финансова грамотност като цяло. В момента е доста трудно за обикновения човек да предвиди какъв би бил курса на движение на акциите на определено предприятие е банка или друг вид организация. Управлението на риска е особено трудно в момента. Все пак, ако разполагах със средства аз би се опитал да инвестирам в покупката на акции например на КТБ, която в момента изпитва трудности не толкова от финансово естество, които обаче биха свалили цената на акциите и до доста апетитни нива.

Стартиране на собствен бизнес.


 По принцип започването на бизнес в българия е доста трудно начинание в момента. Пазара е много свит и ако бизнеса който сте планирали е свързан с търговия с храни например, то рискувате продукцията ви да загуби трайността си. Освен това преодоляването на натиска на големите вериги от магазини си е цял героизъм. По друго биха стояли нещата при започване на бизнес в софтуерната сфера. Първоначалната инвестиция е малка а активите са основно човешкия материал. Софтуерът се създава от хора и никога не е изключено ваш служител да създаде, само с помощта на своя ум и един преносим компютър, произведение което да вкара фирмата ви в голямата игра. Особено печеливш подход е създаването на безплатни приложения които обаче по най-елегантен начин да предлагат възможноста за реклама на други продукти на по-големи фирми, за което да ви се плаща разбира се. 

Започване на бизнес във фармацефтичната индустрия.


 Фармацията бележи ръст на българския пазат от няколко години насам. Сравнително многото изисквания в момента малко затормозват стартирането на такъв, но пък изпълнението им до голяма степен гарантира качество и съответно много клиенти.

Няма коментари: