събота, 26 август 2017 г.

Разклатен руски монопол

Процесът на отделяне на Европа от руския гасов монопол тече с пълна сила. Литва стана поредната европейска държава, която започна да купува втечнен природен газ от американски доставчик, след като това направиха Полша и страните от Южна Европа. Руските монополисти са поставени е позиция на директна конкуренция. Литовската Lietuvos Duju Tiekimas (LDT) подписа договор с подразделение на американската компания Cheniere Energy за доставки на втечнен природен газ (LNG) директно от щатите, съобщи Reuters, като се позовава на информация от литовската държавна газова компания.
Агенцията уточнява, че Прибалтийската държава за първи път купува директно американски втечнен метан. Първите количества се очаква да бъдат доставени през втората половина на август. С тази сделка Литва разчита на реално разнообразяване на източниците на доставки на природен газ и намаляване на зависимостта на вноса от руския монополист „Газпром”.Според литовското Министерство на енергетиката първият танкер вече е пристигнал на пристанището на Клайпеда, където работи терминал за приемане на втечнен природен газ. Според министерството, доставките на американски природен газ ще помогне да се засили конкуренцията.  Танкерът е доставил 140 000 м3 природен газ на Литва, втори танкер се очаква през септември. Доставки на американско синьо гориво ще има и за Естония, която също строи терминал от юни тази година. След като американците подписаха договори с прибалтийските републики, цената на "Газпром" за тях падна с 50%, съобщават още от министерството.
Втечненият шистов газ от САЩ продължава да настъпва на енергийния пазар на Европа. След като завоюва сериозни клиенти в Южна Европа, сега и страна от северната част на континента – Полша, започна да купува щатския газ, съобщи LNG World news. Договорът за доставка на шистов газ в Полша е сключен през април тази година. Това е първата доставка на американски газ за страна от Източна Европа, където „Газпром” държи 80% от пазара. Както е известно, Варшава обяви, че се отказва от руския природен газ през 2022 година, когато изтича и договорът с „Газпром”. Американски компании са заявили готовност да построят терминали за разтоварване на корабите с втечнен газ, ако има сключен дългосрочен договор за доставка със съответната страна. 
Русия е поставена в ситуация да предоговаря цени, като за първи път в историята монополът и е оспорен ефективно. Допълнителнио главоболия на руските олигарси прави строежа на тръбопровод от Азерберйджан. Турция и Азербайджан изграждат нов тръбопровод за природен газ на стойност 10 млрд. долара, който да доставя синьото гориво от централноазиатската страна до Турция, а впоследствие и до потребителите от Европейския съюз (ЕС). Газопроводът с дължина 1850 км, известен като "Транс-Анадолски газопровод" (TANAP), трябва да бъде завършен през 2018-а година и има за цел да осъществи връзка към съществуващата тръба "Южен Кавказ", която свързва Турция с азербайджанските газови находища в Каспийско море.

Няма коментари: