сряда, 9 август 2017 г.

Бизнесът отново счупи тъпомера, като свари да повреди и нагломера

След пресконфенранцията на председателите на Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев по време на пресконференция с колегите си от Конфедерация на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), Българската стопанска камара (БСК) и Българска търговско-промишлена палата (БТПП). 24.07.2017 г., стана ясно едно. Българският бизнес няма намерение да опитаб да се изравни със западните си колеги и смята да продължи да се държи нагло и тотално безотговорно. 
„Вместо да търсим решение как да ускорим икономическия растеж, как да повишим производителността, как да повишим уменията и трудовите навици на хората, ние се занимаваме с измисляне на начини как да работим по-малко и да получаваме повече. Няма такива начини, единстеният начин е да се работи повече и по-добре и да се краде по-малко”, заяви Велев.
С това си изказване допълнително затвърди мнението, че българските работодатели не осъзнават  в коя държава упражнавят дейността си, както и очевидния факт, че нито един от тях не би оцелял в условията на нормалния западен бизнес. Той цитира данни от Националния статистически институт (НСИ), представящи как по години е нараствала средната работа заплата в сравнение с добавката „прослужено време” в размер на 0.6%. Според тези данни през 2010 г., когато брутния вътрешен продукт (БВП) бележи срив с 5%, средната заплата е нараснала с 6.4%. Няма как да не ни стане ясно, че това не само не гони средния европейски доход, но дори и е реално изоставане от него. Това обаче отново е пропуснато от иначе "просзорливите български работодатели".
Между административно определяния ръст на минималния осигурителен доход (МОД) и ръста на средния осигурителен доход (СОД) има нулева корелация. Пример е 2009 г., когато при определен МОД от 26.6% СОД е нараснал едва с 10.83%. Именно затова, според него, МОД трябва да отпадне. От това става ясно, че ако не е задължителното увеличване на МОД, то българския бизнес той би оставил нисък и него. Простотията не спра до тук.
„Синдикатите са вредни за България, синдикатите пречат за развитието на икономиката, за развитието на държавата, те пречат и в социалната и всякакви други сфери на обществения живот”, заяви председателят на КРИБ Кирил Домусчиев. Той добави, че синдикатите са пред изчезване, но продължават да имат деструктивна роля, каквато са имали през последните 27 години. Явно исканиянта на синдикатите са възпрепятствали някоя нови издевателство над работещите, което не е позволило закупуването на нови гръдни импланти на няко я нова любовница на бизнесмен... Кой ли знае? Фак е че самият Кирил Домусчиев не е изработил богатството си ам. Ясно е че се дължи на няколко "много съмнителни приватизационни сделки" на роднините му комунисти. 
Председателят на КРИБ коментира, че България се е превърнала в синдикална република. „Забелязвам едно връщане към началото на прехода със синдикати на входа и изхода на предприятията, само че не са на входа и изхода на предприятията, а са на входа и изхода на държавата”, каза той.
След журналистически въпрос дали, след като синдикатите са вредни и пречат, а повечето от тезите им са подкрепени от опозицията, от това следва ли, че и опозицията е вредна за държавата, Домусчиев заяви, че синдикатите са започнали прекалено да се бъркат в политиката и затова е нормално опозицията да яхне вълната. Той обаче коментира, че опозицията не е съвсем наясно, че синдикатите до голяма степен са само една марка и затова те стават все по-гласовити и все повече се изявяват медийно. Не на последно място председателят на КРИБ заяви, че Националният съвет за тристранно сътрудничество е едно от хубавите неща в държавата ни, но, за съжаление, е опорочен и предаден от синдикатите, които провеждат двустранни срещи с премиера Бойко Борисов. Домусчиев добави, че е голям срам фактът, че след срещата на Борисов със синдикатите вицепремиера по демографската и икономическа политика Валери Симеонов е трябвало да се извинява публично за свои думи.
Единствения правилен извод от изказванията на българските "индустриялци" е , че би било изключително голяма глупост младите българи да се хващат да работят в България. Тръда им ще бъде ограбен, както и здравето им. Същото ще се случва и на семействата и децата им.
Оказва се, че България не само е държавата с най-ниски доходи на населението в ЕС, но и минималната ни заплата е по-ниска, отколкото в някои държави от Третия свят. Към настоящия момент, минималната работна заплата в България се равнява на 138,46 евро. В една държава като Ирак, след опустошителен военен конфликт и продължаващи бойни действия, минималната заплата е 146,91 евро. Друга близкоизточна държава – Ливан (без залежи от петрол), е определила минимална работна заплата от 247,02 евро.
Гражданите на Перу и Еквадор, които са в списъка на държавите от Третия свят, получават по-високи заплати от българите – съответно 151, 42 евро и 178,04 евро. Но и това не е най-фрапиращото. Минималният доход в екзотични и слабо развити островни държави е по-висок, отколкото в България. На остров Вануату, който не е офшорна зона, а 80% от населението му е заето в селскостопанския сектор, минималната заплата е 213,70 евро. И като капак, дори в Папуа Нова Гвинея ни изпреварват по минимален доход. В тази изключително слабо развита държава, отново препитаваща се изключително със селско стопанство (72 % от трудоспособните на острова са заети в сектора), минималната работна заплата е 141,70 евро.

Няма коментари: