сряда, 21 юни 2017 г.

Голямата руска излагация

Габон и Ботсвана изпривариха Русия по брутен вътрешен продукт на глава от населението. Политическият и икономически гений на Путин и чекистите, обсебили икономиката на Русия дават видими резултати. Така е, когато си обвързал икономиката си с примитивен износ на нефт, газ и други полезни изкопаеми. Всъщност 95 % от БВП на Русия се формира от добив на суровини и само 5% е от промишлено производство, вкл. оръжейно. Русия заема 1/6 от сухоземната територия , но само 2 % от световното население и всъщност се явява най-големият експлоататор на подземни суровини, като добива над 30% от суровините в съвременния свят – нефт, газ, въглища, злато, диаманти, дървесина, метални руди и мн. др.
Въпреки това африканските държави изпревариха по брутен вътрешен продукт на глава от населението Русия и я пратиха от 71-во на 73-то място. Гледайки долната графика на Световната банка, трябва да имаме предвид, че все още не са отразени данните за 2015 г. , когато всъщност цените на нефта – основният източник на доходи за Русия, се сринаха още. Графиката скоро ще придобие още по-комични параметри за руската икономика и наистина ще разберем, че ще се окажат прави ония, които определят Русия като катун с ракети.
Южна Корея е държава с територия от 100 000 кв.км. По-малка е от България. Южна Корея не разполага с нефт, газ, злато, диаманти, за разлика от Русия През 2015 г. Южна Корея изпревари Руската федерация по брутен вътрешен продукт (БВП).
Брутният вътрешен продукт на Русия през 2016 г. даже спадна още и ще бъде около 1,1 трилиона долара, а графиката ще изглежда още по-трагична за русофилите, след като правителствата предоставят данните на Световната банка. На какво се дължи тази огромна разлика?! На какво се дължи фактът, че държава, която е 170 пъти по-малка по територия и с около 3 пъти по-малко население произвежда повече от Русия?! Цената на петрола и газа падна драстично, а 70 % от БВП на Русия се формира от тях.
Общо 95% от от БВП се формира от суровини и само 5% от останалите отрасли, вкл. оръжейна промишленост.автомобилни завода. Първо грозно фалира заводът на Москвич в Москва, който днес тъне в руини. След него фалира и Автоваз. За да може да го продаде на концерна Рено-Нисан, Путин уволни 22 000 работника. Още 20 000 работника уволниха и новите собственици. Наскоро Путин продаде на „прогнилия” Запад дяловете на Русия в най-голямата диамантена мина в Русия „Алроса“   за да попълни дупките в бюджета, а след нея продаде и най-голямата компания „Роснефт”.  Но една от най-важните причини за тази огромна разлика между двете държави е огромната корупция в Русия. Размерът на кражбите е чудовищен, а рушветите при обществените поръчки достигат до 90% от стойността на цялата поръчка. За пример може да сравните стойността на километър газопровод във Финландия – 2 милиона евро на километър и същия газопровод в същата тайга, но в Русия -10 милиона евро на километър. Един от най-бруталните примери за разхищение е построяването на магистралата за олимпиадата в Сочи. 48 км. за 8 милиарда долара. 166 000 000 долара на километър. Можеха да я покрият със злато. Не се учудвайте защо един цигулар, приятел на Путин, осъмва с 2 милиарда долара офшорни сметки и то само след разкрития на една от канторите, обслужваща препирането на парите. В допълнение на това Русия отделя за въоръжение и силови структури 24 % от бюджета си. Нормалните държави отделят не повече от 3 до 4 %.
Русия е суровинна империя, която паразитира върху земите и ресурсите на десетки народи и племена, завладяни с насилие и терор. Тя не може да изгради ефективни механизми, с които да стимулира икономика и производство, защото е затънала в корупция и насилие до керемидите. С две думи – кацапи, които не могат да произведат и предложат нищо конвертируемо, освен онова, което могат да изринат от земята. В повечето от случаите – с технологичната помощ на западни компании. Русия все още внася 50% от необходимите й продукти за изхранване и 90% от лекарствата. По времето на Путин фалираха и двата най-големи. Ето в тази кочина искат да ни натикат русофилите.

А ние се сещаме защо.

Защото са подобни на много от руснаците, потомци на крепостни, преминали от крепостничеството във феодалния социализъм и осъмнали в брутален псевдокапитализъм, заложен от господарите в Кремъл и просто не са способни да оцеляват в нормална пазарна и демократична среда. Те не знаят какво да произвеждат, как да го произвеждат и най-лошото – как да го съхранят и превърнат в традиция.
Не са малко и руснаците, които могат и искат да работят, да произвеждат. Но дори и пред тях са издигнати непреодолими прегради на бюрокрация и корупция, а много често бизнесът им бива брутално отнет. Липсват ясни правила, липсва правосъдие и законност. Липсват гаранции за развитие на нормална икономическа и социална среда.
Няма смисъл да изнасям брутални данни за руското общество, за броя на алкохолиците, за това, че броя на болните от СПИН вече мина 2 милиона и се увеличава с близо 100 000 годишно, (виж тук официалните данни на държавната им агенция ). Данните са до 2014 г. след което със закон забраниха публикуването на нови данни. Всъщност Русия е единствената държава в света, в която официалният жизнен мимимум е по-висок от официалната минимална работна заплата. С други думи – Кремъл разрешава на олигарсите да плащат заплати, които не могат да осигурят оцеляването на работещите. В абсолютна стойност минималната им заплата по днешния курс е 120 долара. В малка бедна България, от която Русия изсмуква годишно над 20 МИЛИАРДА ЛЕВА за най-скъпия руски газ и най-скъпите горива, минималната работна заплата е почти ДВА ПЪТИ ПО-ВИСОКА – 224 долара. Данни за минимална работна заплата
Данни за официалния жизнен минимум. Няма смисъл да си обясняваме и защо вече над 30 милиона руснаци избягаха от Русия, за да търсят нормален дом и бъдеще за своите деца, и достойно заплащане за своя труд и знания.
Няма смисъл и да се питаме защо една малка държава като Южна Корея вече има по-голям БВП от Русия. Само трябва да си отговорим на въпроса: Сещате ли се за нещо, което да не се произвежда в тази страна?! От огромните танкери и нефтени платформи, през автомобили и всякаква бяла и черна техника, до микрочипове и свръхтехнологии, както и селско стопанство
Пазарната цена само на една компания като Самсунг е равна на половината БВП на цяла Русия.
Да не говорим за дисциплина, традиции, законност. За уважение и мотивация.

Два свята, единият е излишен.

Но към излишния ни тикат точно онези, които не могат, не умеят, не знаят и винаги ще разчитат на подаянията на господарите и на възможнастта да крадат и вегетират като паразити.
Докато не самоубият и не самоизядат собствения си свят. Нещо повече – тези безродници доволно цвилят от факта, че България продължава да плаща най-скъпия руска газ, че в държавата ни продължава да действа убийствен картел при горивата, ощетяващ държавата с милиарди годишно, че вече над 30% от икономиката ни се намира в ръцете на кремълските паразити. Докато не самоубият и не самоизядат собствения си свят. 
И все пак говорим за катун с ракети, разположен на 17 милиона квадратни километра, който има по-малко автомагистрали дори от България: 

Няма коментари: