понеделник, 29 май 2017 г.

Китайски гордост в пътническото самолетостроене

След дългодични проучвания и разработки Китай се записа като сила и в пътническото самолетостроене. Пътническият самолет "Це 919" (C919), построен от китайската държавна компания Comac, успешно се приземи на летище Пундун в Шанхай. 
"Да нямаме самолет "Made in China", е равносилно да се оставим да бъдем подвластни на другите", каза през 2014 година президентът Си Цзинпин. Производство на C919 е част от плановете на Пекин да наруши двуполюсното господство Airbus и Boeing. Това беше първият изпитателен полет на машината. Той продължи близо час и половина на височина 3000 метра, предадоха световните агенции.
По време на изпитанията екипажът на самолета и технически специалисти са направили редица тестове, за да проверят как функционират ключовите системи на машината. Зад руля на C919 седна командир Цай Цзюн, бивш пилот на China Eastern Airlines, който днес работи за Comac. Самолетът може да превозва до 168 пътници на разстояние 5550 километра. Comac се надява да се конкурира по регионалните полети с двете международни звезди във въздушния транспорт за полети на средни разстояние - "Boeing 737" и "А320" на Airbus. Режимът в Китай възприе този самолет като залог за престижа си. Машината дебютира пред публика през ноември 2015 г. През тези години Пекин не щадеше средства за създаването на самолета.  .

Няма коментари: