четвъртък, 29 декември 2016 г.

Американския долар мачка

Американската валута продължава своя победен ход. На фона на спадащите други валути, американският долар завзема нови и нови позиции. Щатският долар продължи ръста си, стигайки до нов 13 годишен връх след като пръчките за стоки за дълготрайна употреба изненадаха всички с в високите си резултати. Изнесе се и протокола от срещата на ФЕД, който показа, че официалните лица са се съгласили, че декември е подходящ месец за вдигане на лихвата на фона на пазара на труда и подобряване на инфлацията. През ноември доларът направи една от най-силните си серии на ръст като по-осезаем бе след като Тръмп беше избран за президент на САЩ, което доведе до известна степен ще доведе до увеличаване на инфлацията и растежа, заради фискалната политика на Тръмп. Въпреки това според анализатори има голяма вероятност пазарът да е надценен от въздействието на политиката на Тръмп и ускорението е станало прекалено бързо. Допълнителен стимул за американската валута е слабата, загиваща икономика на Русия. 
Еврото продължи спада си и вече е по-близо до тест на 1.05. Вчера EUR/USD затвори на 1.0553. USD/JPY стигна до нов осеммесечен връх като стигна почти до 113. Вчерашния ден беше и неработен в Япония, което до известна степен помогна на долара да натежи спрямо йената. Подобно възходящо движение се случи за последно точно преди две години, когато доларът се качи от 106 до над 121 само в рамките на месец. Двойката затвори деня на 112.48. 
Въпреки силния натиск на долара, паундът не загуби позиции спрямо щатския долар като даже записа ръст и приключи сесията на 1.2441.  Златото също беше от големите губещи в сряда. Ценният метал проби подкрепата от 1200 долара и продължи спада си като затвори на 1187.33 долара.

Няма коментари: