сряда, 6 юли 2016 г.

Притча за толерантността

По материали от The Bulgarian Times

Веднъж в червата на един човек глистите решили да се съберат на политически симпозиум. 
Първи заговорил детският глист. Той заявил на високото събрание, че прогресът няма как да бъде върнат назад и вече са минало тъмните времена, в които с глистите са се борили жестоко и безчовечно. Също така обявил, че е време окончателно да се приключи с дискриминацията на глистите в организма. Защото глобализационните процеси изискват развитие на толерантността. След това думата взела тенията. Тя изнесла доклад по историята на въпроса. Разказала, как някога съществували златни времена, в които за глистите никой не знаел нищо, та камо ли да се борил с тях тогава.


Но после дошло смутно и тъмно време, когато глистите били открити и започнали вероломно да ги тровят. Но днес никой не смее да постави под съмнение равноправието на глистите на хранене и свобода на тяхното самоопределение в организма. Да бъдат тормозени с медицински препарати и подобни мракобеснически практики нямало да бъдат повече позволени. И е нужно с всички мерки да се изкоренява глистофобията. Блокът на микроскопичните паразити внесъл предложение имунната система да бъде обявена за шовинистична, а човешките организми, нямащи глисти – изостанали и тоталитарни. Предложението веднага било единодушно подкрепено. Чернодробният метил се изказал, че е необходимо на глистите да бъде определена квота на кръвоснабдяване, в зависимост от потребностите им. Като също заявил, че е необходимо правата им да са като на главния мозък. 
След това думата взела кучешката тения. Тя заявила, че шовинизма по отношение на глистите е съвършено недопустим, тъй като нарушава съгласието в организма и води към последствия. Тя предложила да се издаде закон, забраняваш не политкоректните шовинистични изрази. Предложението било „глист“ да бъде заменено с термина „автономен човешки орган“, а вместо „паразит“ следвало да се казва „симбиотик от втори разряд“. Идеята за политкоректността била посрещната с бурни аплодисменти, преминаващи в бурни овации. Всички били изключително радостни и доволни от установения либерален порядък и веднага организирали глист — парад. Но изведнъж всички събрали се почувствали, че започнало да става студено. И храната изведнъж намаляла. И те решили да направят протестна акция срещу такава гнусна дискриминация. Но не успели. Човекът умрял. Неговият организъм не се справил с паразитите. Не понесъл натоварването. И в червата му вече нямало нито храна, нито условия. Умрели с него и глистите. Извод: Ако в човешкия организъм се развъдят глисти, то спешно е необходим препарат срещу тях, а не толерантност и борба с глистофобията и шовинизма.  Впрочем. Толерантност е медицински термин, взет от трансплантологията и означава неспособност на организма да отличава чужди органи. Това състояние са постига чрез постепенно насищане на имунната система с вещества, които я довеждат до състояние на апатия и безразличие. 
В имунологията толерантността е неспособност на имунната система да различава вируси, бактерии и прочие външни организми, както и неспособност за борба с тях.  
Толерантността е смърт… 

Няма коментари: