събота, 14 май 2016 г.

В САЩ счупиха рекорда за работещи възрастни хора

Вече почти 20% от американците на възраст 65 и повече години работят, според най-новите данни на американската служба за трудова статистика, информира Bloomberg, цитирана от БТА. Това е най-големият дял работещи възрастни хора от началото на 60-те години. Тъй като периода 1946-1964 година, се характеризира се със силна раждаемост, точно сега достига пенсионна възраст, САЩ имат най-много работещи възрастни граждани в историята си. Помолени да опишат плановете си за пенсиониране, 27 процента от американците посочват, че ще "продължат да работят възможно най-дълго", установи проучване на Управлението за федерален резерв (УФР) от 2015 година. Други 12 процента заявяват, че изобщо не планират да излязат в пенсия Bloomberg изброява няколко причини, които обясняват този феномен
Нужда от пари
Според изследване на Трансамериканския център за пенсионни проучвания 60 процента от анкетираните посочват, че печеленето на пари е поне една от причините да се пенсионират по-късно от планираното. Почти 50 процента отбелязват, че финансови проблеми са основната причина да работят след 65-ата си година. Финансовата криза, и предшествалият я крах в технологичния сектор, заличи пенсионните спестявания на някои от представителите това поколение.

Харесват работата си

Сред анкетираните 36 процента твърдят, че работят след 65-годишна възраст, защото харесват работата си искат да останат свързани с нея. Образованието определено оказва  съществено влияние. Хората с колежанско или университетско образование предпочитат да работят до по-късно спрямо получилите само училищно образование, според изследване от 2013 година. От 1985 г. относителния дял  на по-възрастните американци с колежанско образование се е утроил до около една трета от хората на възраст 60-74 години.

Работодателите вече искат да имат по-възрастни работници

При безработица от 5 процента в САЩ, най-ниската от 2008 година, работодателите имат стимул да се грижат за щастието на по-възрастните си работници, тъй като може и да не успеят да намерят други на тяхно място. С повече обучение тези умели, опитни служители са станали по-ценни за работодателите. През 1985 г. работниците са получавали най-големи заплати през 40-те си години. До 2010 г. възрастта на получаване на най-голям доход се измества от 40-те към 50-те години. Работещите от всички възрастови групи над 50 години печелят повече, отколкото 25 години по-рано. Трудещите се в края на 60-те си години получават дори с 30 процента повече. Работниците под 50 години пък печелят по-малко, отколкото са печелили по-рано.

Възрастните американци са по-здрави и живеят по-дълго 

Н такава възраст повечето американци имат повече време да правят каквото си поискат. С увеличаването на средната продължителност на живота по-дългата кариера не означава непременно по-малко време в пенсия. Най-много се повиши дълголетието на състоятелните, образовани хора, но дори най-слабо образованите американци живеят няколко години повече от родителите си преди десетилетия. Има дори някои доказателства, че работата всъщност може да подобри здравето на възрастните хора, макар изследвания да са установявали и обратното.

Може би пенсионирането не е толкова забавно

Трудно е да се обясни защо американците вероятно се наслаждават по-малко на златните си години, но именно това бе установено миналия месец от проучване на американски институт.
Може би става дума за решение за удължаване на трудовия живот, което хората вземат заради примера на околните. С все повече хора от поколението на "бейби бума" достигащи пенсионна възраст, става все по-нормално да се работи на възраст над 65 години, посочва Торстен Сльок, икономист на Deutsche Bank.  Сега 20 процента от възрастните американци работят и мисля, че този дял само ще продължи да се увеличава, допълва той.

Няма коментари: