петък, 1 април 2016 г.

Защо Динко Вълев е герой ?

В последно време един българин стана обект на работата на Българския хелзински комитет, доказал се като организация която работи повече срещу българите отколкото външни подобни организации. Нека не забравяме че съвсем наскоро издигнаха кандидатурата на един българоубиец за човек на годината....( ПОДРОБНОСТИ ЗА СКАНДАЛНАТА НОМИНАЦИЯ ) Тъй като текнаха нескончаеми спорове по социални групи и медии на тема "Герой ли е Динко Вълев от Ямбол" ще се опитаме да направим разрез на ситуацията. Това ще послужи и за оформяне на по реално мнение по темата. 

Историята

Ямболията Динко Вълев съчетава екстремното шофиране на АТВ със...залавяне на мигранти. За няколко месеца Динко е хванал най-малко 20 души и то с голи ръце.  Мястото е на метри от границата с Турция, близо до село Долно Ябълково.
Динко Вълев и негов приятел отиват да карат АТВ. "Изведнъж един човек изскочи пред мен, аз го заобиколих и слязох и той се засили отгоре ми, може би да вземе АТВ-то да бяга някъде. Ударих го и той падна на земята, започна да вика – аллах,маллах. Беше облечен с едни скъсани обувки, яке и една раница на гърба", спомня си Динко. От гората излизат още 11 мъже. С тях има три жени и едно дете ,както по-късно става ясно – от Сирия. Разказът продължава: "Всички мъже, които излязоха от драките от храстите се запътиха да мачкат, да се бият, обаче като видяха другите на земята и да кървят, се отказаха. Единият имаше в себе си отверка. Аз знам английски перфектно, единият от тях знаеше, аз им казах че ако не легнат на земята, ще убия един (...) Ти ако знаеш, че ще умреш, няма ли да лежиш?"  И трите му срещи са били с групи от млади мъже: "Единият го гоних сигурно два километра. Другите бързо се предадоха, защото бяха слаботелесни, а той падна в една локва и тогава спря, щеше да се удави. Много са агресивни тия хора, нямат какво да губят, оставили са всичко”. 
Според Динко, не сме в опасност, а направо „ние си заминаваме”. 
Полицията дошла час и половина след като Динко подал сигнал на телефон 112: "Час и половина аз съм стоял като пазач над тях да ги вардя, за да стоят на земята. Те ходят, пазят на Лесово, по-оживените части, ами идете по селата, в тоя Диарбекир".  Мъжът предлага да се създадат доброволни отряди и да се плаща за задържан нарушител: "По 50 лева на човек или някаква сума на човек хванат, аз тези пари ще ги дам на дом за сираци”. 

Термина "бежанци" според БХК

Бежанският проблем в България възниква през втората половина на 2013 г. Проблемът възниква с притока на бежанци, най-вече от Сирия, неспособността на държавата да се справи ефективно с проблема и възникващото социално напрежение сред българските граждани. Важно за отбелязване е следното: 

Действащ Наказателен кодекс
Чл. 279.
(1) (Изм. - ДВ, бр. 10 от 1993 г., изм. - ДВ, бр. 92 от 2002 г., изм. - ДВ, бр. 103 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г.) Който влезе или излезе през границата на страната без разрешение на надлежните органи на властта или макар с разрешение, но не през определените за това места, се наказва с лишаване от свобода до пет години и с глоба от сто до триста лева.

Това са разпоредбите на Република България, които сравнени с тези на някои от съседите ни са направо "либерални". Въпреки това БХК не са се посвенили да се опитат да прокарат законопроект, който окончателно да превърне страната България в разграден двор.

Произход и статут на бежанците

Всеки преминал нелегално държавната граница на Република България подлежи на задържане от Гранична полиция. Преминалите имат право да поискат статут на бежанец или хуманитарен статут. Паралелно с това преминалите границата подават и молба за временно пребиваване в България. Молбата за статут се разглежда от Държавната агенция по бежанците, а молбата за пребиваване от МВР. Чужденец получил статут на бежанец получава всички права на български гражданин с изключение на правото за гласуване, заемането на държавни постове изискващи българско гражданство или да бъде военнослужещ. Чужденец получил хуманитарен статус се ползва с правата и задълженията на чужденец с право за временно пребиваване в България.Чужденците в България, които желаят статут на бежанец са основно от Африка, Близкия изток и някои страни от Азия. В последните месеци основното количество нелегално преминаващи границата идват от Сирия, поради гражданската война там. В началото на декември е изнесена информация, че 57% от нелегалните емигранти в България са от Сирия, следвани Афганистан - 16,3%, Алжир - 4,2%, Палестина - 4,4% и Мали - 2,9%. 

Численост на бежанците

През 2012 г. общо 1387 човека са потърсили закрила в България. Към 16 октомври 2013 г. на територията на България има 6445 нелегални емигранти, които навлизат в България основно през границата с Турция. От тях 4400 са сирийци. Към 3 декември 11 315 нелегални имигранти са заловени на държавните граници от за 2013 г. Над 99% от тях са задържани на границата с Турция – 11 224 души. 

Напрежение

Жителите на Казанлък протестираха местни жители, които са против настаняването на бежанци в полицейската школа в града. На 20 октомври протестиращите блокираха прохода "Шипка".

На 7 декември в съобщение МВР призна, че на 30 ноември е имало бунт в дома за временно настаняване в Любимец. Стигнало се е до трошене на имущество, изтръгване на кабели, избиване на вратите, изкъртване на предпазните решетки на радиаторите, струпване на барикади от метални легла. За да не се разрасне бунтът, са съсредоточени полицейски сили, направен е безуспешен опит за преговори и след оказана яростна съпротива и нападение от страна на чужденците, за овладяване на ситуацията се наложило полицията за употреби сила и помощни средства, пише още в съобщението на МВР. В инцидента са пострадали двама полицаи. На 8 декември е разпространено социологическо проучване на "Сова Харис" в което се казва, че 62.2% от анкетираните казват, че не искат още бежанци в България, 15% - са съгласни с приемането на бежанците, а 22.7% не могат да преценят. На въпроса "Смятате ли, че правителството е в състояние да се справи с осигуряването на сирийските бежанци у нас" - 65.2% отговарят "не", а само 10.9% вярват, че българските власти могат да се справят.

Заплахи за националната сигурност

В началото на октомври 2013 г. министърът на отбраната Ангел Найденов заяви, че бежанския поток към България носи рискове за националната сигурност на страната. На 22 октомври председателят на ДАНС Владимир Писанчев обяви, че 12 сирийци ще бъдат експулсирани от България, тъй като носят риск за сигурността в България. На 21 ноември, заместник-директорът на ДАНС Недялко Недялков съобщава, че 30 от влезлите в страната бежанци са заплаха за националната сигурност. За 7 от тях има съмнения, че са съпричастни към терористични групировки. На на тези лица са наложени принудителни административни мерки и те са в процес на екстрадиция. Те ще бъдат изведени към страните, от които идват.

Извод

Както и да го погледнем Динко Вълев от Ямбол е герой и родолюбец. Независимо колко е обвиняван от съмнителни организации като БХК, той е национален герой. Вярно че това доста разваля настроението на представители на организации като БХК, както и образува комплекси на хора с неясна сексуална ореантация, но това са фактите.

1 коментар:

Dra каза...

Добре, че публикацията е пусната на 1 април, иначе ще вземе някой да повярва на "детайлно" направения анализ и изводи.