понеделник, 30 ноември 2015 г.

Сравнение на армиите на Русия и Турция

Руската армия има бюджет от приблизително 90 милиарда долара. По този показател е на трето място в света. Русия е една от малкото страни в света, които имат собствена военна индустрия, както и собствено развитие на военни технологии. Сухопътните войски разполагат с огромно количество танкове, бронетранспортьори и други бронирани бойни машини. Част от тях се държат в резерв. Бройките са приблизителни. Според статистиката отпреди няколко години руската армия разполага с над 23 000 танка, 25 000 бронетранспортьора, над 2200 изтребителя и бомбардировача, 48 подводници, от които 40 атомни, 4500 залпови ракетни установки, 2500 ракетни установки. Но, за разлика от Турция, Русия постоянно усъвършенства своята армия.Ясно се видя по време на последния парад на Червения площад тази година по време на честването на 70-годишнината от победата във Втората световна война. Там бяха показани някои екземплярите, които вече могат да се използват във войната в Сирия. Сред тях са танковете Т14 „Армата“ с непробиваема броня, чиито високи показатели изненадаха и западните експерти. Шедьоври на  авиационната техника, са руските свръхманеврени изтребители Су-35 и Су-37Т.
Те са огромна заплаха за който и да е друг изтребител. Те нямат еквиваленти дори в лицето на най-модерната американска разработка към момента F-35, пише The National Interest. Да не говорим какво противодействие на тази свръхмодерна машина могат да окажат много старите вече изтребители F-16, които са на въоръжение в армията на Турция. Последните модели на руската бойна техника вече са на бойното поле в Близкия изток. Те показват на фронта бойните си възможности, след като се включиха в офанзивата срещу силите на Ислямска държава в Сирия.
 Армията на южната ни съседка включва над 510 хиляди въоръжени войници, 2,3 процента от брутния вътрешен продукт са предназначени за отбрана, танковете са общо 10 500, бойните самолети - 350, на разположение са и стотици бойни и транспортни хеликоптери. Турция е похарчила над 10 милиарда долара за разработката на собствен боен самолет. Пускането му  в експлоатация е планирано най рано за 2023 година. Правителството дори се надява, че ще може да намери пазар за тези самолети. Това обаче е малко вероятно, като се имат предвид затрудненията, които среща Европа в търсенето на пазари за самолетите "Еврофайтър" или Швеция със своя Грипен. Много пари се харчат и за строителството на турски бойни хеликоптери. 
Извън тази забележителна статистика, докато Анкара хвали достиженията на оръжейната индустрия, въоръжените сили на страната си остават с имиджа на овехтяла армия - също като танковете М60, които са вече на повече от половин век. Именно тази остаряла техника, която в САЩ не се използва от 1991 година, сега е насочена към опасния враг „Ислямска държава“. В турската армия една трета от наличните танкове са именно М60. Други 30 процента съставляват танковете М48 - още по-стара версия, която обаче е модернизирана. Остарялата техника показва едно - втората по големина армия в НАТО е от същото това време, от което са и танковете ѝ. Както посочи миналата година тогавашният президент Абдуллах Гюл, Турция е сред малкото държави, които не са преструктурирали въоръжените си сили от 1960-а насам. Президентът отбеляза освен това, че през последните десетилетия страната е осъществила реформи във всички основни сфери, но не и в отбраната. Дори и само тази критика е достатъчна, за да се повдигне въпросът дали турските въоръжени сили биха били в състояние да победят "Ислямска държава" в една открита война, камо ли пък някой друг. Ако например се направи аналогия със състоянието на руската армия към момента, няма и място за сравнение.  В момента край границата между Турция и Сирия двете армии - турската и руската, са на една ръка разстояние. Ак се стигне додиректен сблъсък, то военното превъзходство на Русия ще си каже думата.

2 коментара:

ercha каза...

Edin turski voynik-muslumanin e ravno na 1000 ruski drogirani alkasha krastonotsi,no ne i hristiyani !

Анонимен каза...

Турската армия е тигър на хартия. Може да бъде прегазена дори от гръцката. За това и кюрдите мачкат турските войници където ги пипнат. Всеки турски войник сънува кошмари, как воюва с непобедимите кюрди или руснаци.