вторник, 17 февруари 2015 г.

От какво се издържа Ислямска Държава ?

Феноменът на ислямска жестокост Ислямска Държава, показа на света че масовата лудост на третия райх, може да има конкуренция и в днешни дни. Ислямистите нямат скрупули да извършват безчовечни престъпления. една част от широкия диапазан от насилием за ислямистите има чисто икономическо значение.
Отвличанията за пари ам са нещо ежедневно. Жени – вдовици и сираци, продадени като роби, бизнес на черния пазар на петрол и конфискация на имущество на преследваните малцинства – това са само някои от методите, чрез които групировката „Ислямска държава“ (ИД, бившата Ислямска държава в Ирак и Леванта, ИДИЛ) набира средства за финансиране на дейностите си, посочва италианският сайт „Терасанта“, цитиран от в. „Кориере дела сера“. Така например бойци на ИД са задържали десетки семейства от язидското, християнското и туркменското малцинство, опитващи се да избягат от Ирак с полет от летището в Тал Афар, в иракската провинция Ниневия,така пише в превод на БТА. 
Всички мъже от семействата са били убити, а жените и момичетата са отведени на тайно място, за да бъдат продадени на пазара в Мосул като робини. Освен това някои от жените са отвличани, за да удовлетворяват сексуалните желания на бойците на ИД. Такава съдба е споходила най-малко 400 жени язиди от района на град Синджар. Голям източник на финансиране за ИД са петролните кладенци и рафинериите. Според кюрдската информационна агенция „Рудау“ фундаменталистите към момента контролират седем петролни кладенеца и две рафинерии в Северен Ирак, в това число и в Иракски Кюрдистан. Предполага се, че благодарение на тези „придобивки“ джихадистите могат да продават около 10 хил. барела петрол на ден. Джихадистите контролират освен това близо 260 км от петролопровода, който свързва Киркук с пристанището Джейхан в Турция.

Няма коментари: