сряда, 11 февруари 2015 г.

Струва ли си българският работодател?

След като много години българските работодатели и представителите им в БСК (особено активен е г-н Божидар Димитров), беше направено изследване което да окачестви българския работодател. Причината за това беше че българският работник се реализира особено успешно на запад, а в условията на българския пазар на труда не винаги е плют от работодателите си. Изследването бе възложено на Факултета по приложни науки на  Магаданския университет, и беше на тема  "Съпоставка на качествата на българския работодател и западния му еквивалент". Резултатите са представено по долу както следва:

Прилики:


1. Носят костюм. 
2. Носят обувки.
3. Понякога са бизнесмени, друг път просто администратори на кадри. 
4. Имат коли. 
5. Имат жени. 
6. Имат любовници. 
7. Понякога прекаляват с алкохола.
 8. Използват наркотици. 

 Разлики:

1.  Западните плащат нормално, българските изобщо. 
2. Западния работодател не кава Прилики:най скъпата кола, докато не натрупа поне 10 милиона и служителите му не са много добре. Българският краде от всякъде за да си купи последния модел скъпарска кола или поне колкото може по кичозна и гъзарска такава, докато плаче по медии колко е зле и как няма пари дори за заплати от по 700 лева.... 
3.  Западният работодател знае че кадрите са всичко и се опитва да им създаде комфорт, като се опитва да се грижи и за семействата и децата им, вероятно е досеща че утре те ще работят за неговите деца. Българският всеки ден по 48 пъти използва думите „ Като не ти харесва, навън чакат“ с които освен че остава с калпави кадри и е неспособен да се бори, той лишава и страната от работоспособното и население. Хората се махат и започват да печелят и да раждат и гледат деца извън България. 
4.  Западнякът се държи добре, българина трови колкото може повече работниците си. 
5. Със заплатата от западния работодател можеш да издържаш семейството си нормално, с българската едва можеш да преживяваш и сам.
6. Българският работодател, е представен политически, ако не го подкрепяш най вероятно изобщо няма да видиш заплата.... При западния е обратното.
7. Българския работодател смята плащането на осигуровки за вредно за здравето, западният и там е в пъти по-напред и си плаща всичко.
8. Тъй като българския работодател в 80 % от случаите е или комунист или наследник на такива, правещ бизнес с крадените пари на работещите българи, той няма как да разбере как реално трябва да се случват нещата. Не е свикнал да плаща за свършена работа и за това къча е спътник в живота му, а служителите и работниците му го мразят. При западния е точно обратното.

След представянето на доклада от проучването, въпроса на който никой не можа да намери качествен отговор беше " Защо все още има млади хора в България " ? ...

Няма коментари: