сряда, 21 януари 2015 г.

Икономиката на Китай се срина.

ВИЦ :
Новото тълкувание на термините:
Бичи пазар - произволно движение на пазара, което кара инвеститора да си въобразява, че е станал финансов гений.
Мечи пазар - период от 6 до 18 месеца, в който децата не получават джобни, жената - бижута, а съпругът - секс.
Сплит на акциите - когато съпругата ти и адвокатът й са си поделили твоите активи
Печалба - древен термин, който вече никой не използва.
Превърнахме ли се в социалисти? Не, още споко. Няма начин - социалистите национализират само успешни предприятия.


Икономическият растеж на Китай се е сринал през 2014 г. до 7,4%, което е най-ниското равнище от 1990 г. насам, предаде Ройтерс, като се позовава на Държавното статистическо управление. Ръстът на годишна база е най-слабият от 1990 г. - годината, в която бе кърваво потушено демократичното движение в страната, като впоследствие срещу Поднебесната империя бяха наложени международни икономически санкции. По данни на статистическата служба от вторник икономическото производство на Китай е нараснало през четвъртото тримесечие само със 7,3% в сравнение със същия период на миналата година. По този начин втората по големина икономика в света не успява да достигне макар и с малко определения от правителството целеви растеж от 7,5 на сто, като това се случва за първи път от края на 90-те години. За сравнение – при същата цел за растеж от 7,5% БВП нарасна през предходните две години с по 7,7%. 
Като особени предизвикателства за Китай експертите считат слабата глобална икономика, забавянето на жилищния пазар и намаленото вътрешно търсене. Въпреки това директорът на статистическия институт Ма Дзиентан оценява развитието като цяло положително. По думите му икономиката се развива в "новата нормалност". Той вижда "положителни тенденции" като стабилния растеж, оптимизираната структура и подобрена социална мрежа. 
Анкетирани от Ройтерс икономисти обаче очакваха още по-слабо представяне и забавяне до 7,2 на сто. Темповете на растежа на китайската икономика все още са много по-високи от тези на други големи икономики. Те обаче са далеч от двуцифрените резултати, постигнати през предишни години. Това запазва натиска върху хората, които определят икономическата политика, да предотвратят едно още по-голямо забавяне.
Изненадващото понижаване на лихвите през ноември за първи път от повече от две години показва, че те са обезпокоени от потенциално опасния в политически план ръст на загубата на работни места. Налице е също така масово очакване, че китайската централна банка ще продължи да смекчава паричната си политика. Поредица мерки за стимулиране на икономиката на Китай през последната година не помогнаха особено много за спирането на забавянето на растежа на фона на охлаждането на пазара на недвижими имоти, промишления свръхкапацитет, намаляващите инвестиции и непостоянния износ, коментира и Ройтерс. Заради по-бавния ръст в Китай, Русия, Япония и еврозоната. „Светът е изправен пред силни и сложни насрещни ветрове“, заяви главният икономист на Фонда Оливие Бланшар. От една страна спадът на цените на петрола имал положително въздействие за по-големите световни икономики, но от друга страна по-слабите дългосрочни перспективи на редица места в света ограничават търсенето и потреблението. Според МВФ ръстът на икономиката на Китай ще спадне през тази година до 6,8 на сто – с 0,3 пункта под досегашната прогноза. Китайските власти публикуваха днес и други икономически данни, които затвърждават тенденцията на забавяне от последните години, но все пак като цяло надминават очакванията. Промишленото производство се е увеличило през декември със 7,9% на годишна основа. За сравнение през ноември този показател бе 7,2 на сто и очакванията бяха за ръст от 7,4%. Промишленото производство е нараснало през 2014 г. с 8,3 на сто. За сравнение - ръстът през предходната 2013 г. е бил 9,7%. Продажбите на дребно са се увеличили с 11,9 на сто на годишна основа, при прогнозирани от анализаторите 11,7%. Инвестициите във фиксирани активи, ключов двигател на икономическия растеж, са скочили през 2014 г. с 15,7 на сто на годишна основа - точно под прогнозираните 15,8%. В понеделник борсите в Китай преживяха най-сериозния си дневен спад от шест години.Бенчмаркът Shanghai Composite се срина със 7,7 на сто – най-силния спад от юни 2008 г.

1 коментар:

Unknown каза...

Мчи пазарите се наситиха със китайски стоки ве амсалаци! Туй да не е бездънна яма! Ся малко ще забавят,догодина като се развалят китайските играчки,пак ще има разтеж на китайската икономика!