понеделник, 8 декември 2014 г.

Лъжата

Според Путин България е лишена от възможност да се държи като суверенна държава и трябва да поиска пари от еврокомисията за пропуснатите ползи. "Само преките приходи в българския бюджет от транзита биха били не по-малко от 400 милиона евро годишно. Но в крайна сметка това е избор на България", заяви Путин. Освен че димите на Руския президент са откровени глупости, то те показват че Путин вече не може да контролира изблиците си на ярост. Комбинираните мерки които се налага на Русия от света вече дават своя резултат. 
жен поток" е спрян най вече заради липсата на пари и руснаците. . И този път от Русия. Изненадващият анонс на руския президент Владимир Путин, че газопровод няма да има заради България, има поне няколко обяснения: от малки препятствия в България, през напрежението между Русия и Европейския съюз заради Украйна до проблеми с руската икономика и самия инвеститор "Газпром".
По-сериозна причина, която може да се изтъкне за спиране на проекта "Южен поток", може да се търси в отказа на "Газпром" да спази европейското законодателство. Според него търговецът не може да участва в собствеността на газопровода, за да се избегнат монополните структури и да се осигури конкуренцията на пазара. Ако търговецът все пак има такова участие, то тарифите му подлежат на регулация. Според изискванията на Третия енергиен пакет "Южен поток" трябва да запази 50% от капацитета си за търговци, различни от "Газпром", което не е било обсъждано като възможност от акционерите. Една от причините е, че проектът може да се окаже и нерентабилен при такива условия. 
По отношение на транзитните такси също не е било поставяно като вариант българският или който и да е друг регулатор да определя тарифите. Вероятно заради това нито един от акционерите не постави пред ЕК въпроса за смекчаването на тези изисквания. От своя страна комисията винаги е била скептична към руския проект, тъй като неговото съществуване не решава въпроса с диверсификацията на енергийните доставки.

Дотук няма пълна сигурност, че това е краят на "Южен поток". Руското говорене обаче отново постави въпроса колко печели България от проекта. Оказва се малко - десет пъти под обявените от Путин годишни загуби от 400 млн. евро (виж втория текст). И постави микрофона пред българските политици, като засега реакцията на управляващите е адекватна - търсят обща позиция с Брюксел. Тъй като словесната и енергийната атака на Путин е срещу ЕС, а България е само проксито, през което тя се случва, за страната нито е изгодно, нито смислено да стои самостоятелно на пътя на тази атака.
Засега от ЕК също няма официално становище по изявленията за спиране на "Южен поток", но от Брюксел са уверили Дончев, че България може да разчита на съдействие за изграждането на нови газови трасета с Гърция, както и да се ускори изграждането на интерконекторната връзка с нея. Според Дончев обаче това не може да бъде алтернатива на "Южен поток" и че на страната ни трябва да се обърне специално внимание от страна на ЕК във връзка с газовите доставки.
Новината, че Русия има намерение да спре изграждането на проекта "Южен поток", дойде в понеделник вечерта. "Русия не може да продължи реализацията на проекта за изграждането на газопровода "Южен поток" заради България." Това изявление дойде от президента на Русия Владимир Путин след срещата с турския му колега Реджеп Ердоган в Анкара. "Да се започва проектът сега, когато нямаме одобрението на България, сами разбирате, е нелепо", каза той. Руският президент обясни още, че строителството на морския участък, (което трябваше да започне в средата на декември и е първата фаза от строителните дейности по проекта) не може да започне заради липсата на разрешение за строеж от страната ни. Малко след изказването на Путин президентът на "Газпром" (акционер с 50% в "Южен поток") Алексей Милер също заяви, цитиран от ТАСС, че проектът за газопровода "Южен поток" вече не е актуален и е закрит.
Според обяснението на Путин спирането на проекта се дължи на решението на България от 18 август 2014 г. да спре подготовката по "Южен поток" на своя територия по препоръка на Европейската комисия. Причината за това решение обаче не беше желанието на България да се откаже от проекта, а се дължеше на факта, че Европейската комисия започна наказателна процедура срещу страната ни заради съмнения в законността на избора на фирмите, които ще изграждат участъка на българска територия (руска компания и фирми, близки до Делян Пеевски), както и заради споразумението между България и Русия за изграждането на газопровода от 2008 г. Това наложи и спирането на всички дейности по изграждането на газопровода в България, като и досега няма яснота докъде е стигнала процедурата. 
Според новия енергиен министър Теменужка Петкова нейният предшественик Васил Щонов е изпратил писмо до ЕК с питане кои дейности по проекта могат да продължат, докато трае процедурата, но от комисията не е получен отговор. 
"Действа се по познатия при "Син поток" начин - внушава се несъстоятелна хипотеза, че от България зависи съдбата на "Южен поток", за да се атакува правителството. Не трябва да забравяме, че над един милиард евро трябваше да останат като преки и свързани ползи у нас. Вероятно за някои хора това ще бъдат непрежалими загуби, което може да провокира агресивни, дори крайни действия, коментира за "Капитал Daily" бившият посланик на България в Русия Илиан Василев. 
По повод изказването, че България е виновна за спирането на проекта, българският президент Росен Плевнелиев коментира, че: "На всички е ясно, че "Южен поток" не е проект само между Русия и България, а между Русия и ЕС. Държавите, които имат интерес от "Южен поток", извършиха много сериозна подготвителна работа и упълномощиха Европейската комисия да проведе преговори с руското ръководство, за да може да се вземе решение по този проект. Решението е изцяло в ръцете на Русия и на Европейския съюз."
Реалните ползи за страната ни обаче досега никога не са били ясни за разлика от разходите по "Южен поток". Освен това проектът е доста по-скъп в сравнение с аналогични газопроводи в Европа. Първоначално в българската си част той трябваше да струва 3.1 млрд. евро, които се увеличиха на 3.8 млрд. през 2014 г. Това удължи изплащането му от 15 на 22 години. Не е ясно и дали Русия ще може да гарантира 80% запълняемост на тръбата, както е записано в споразумението. 
Според Илиан Василев и в момента капацитетът на проекта "Син поток", който доставя руски газ до Турция, не се използва пълноценно - средно малко над 50%. "Да се говори, че целият прогнозен капацитет на "Южен поток" от 63 милиарда кубически метра ще стигне през Турция и Гърция до Италия е симптом за устойчиво отклонение от здравия разум", допълни той. 


1 коментар:

Анонимен каза...

Приветствам всички опити за всеобхватен анализ на конкретната ситуация но спрях да чета статията когато стигнах да пасажа "изискванията на Третия енергиен пакет". Според мен автора най-вероятно е пропуснал да проучи строежа на "Северен поток" или е стимулиран по някакъв начин да си затвори очите за него. КАК ТАКА ЗА "СЕВЕРЕН ПОТОК" НЕ СА ВАЛИДНИ ИЗИСКВАНИЯТА НА ТРЕТИЯ ЕНЕРГИЕН ПАКЕТ. ПИСНА МИ ОТ ЗАСЛЕПЕНИ КОМЕНТАТОРИ.