петък, 30 януари 2015 г.

Москов прави реформа, бог да пази българите ...

Избрахме си д-р Москов за здравен министър, върл реформатор. Оказа се че човека е безжалостен с най-големите, според него, нарушители в държавата, а именно бедните българи, които нямат хляб, нямат и работа. Наскоро даде неоспорим и блестящ пример за такъв човек. Оказва се че според господин Москов, хората без осигуровки се движат с автомобили, струващи поне 100 000 произволни валутни единици. Това означава че според медицинския и икономически капацитет г-н, д-р Москов, в България има поне един милион милионери, които обаче тарикатеят и не си плащат по 17 лева на месец осигуровки. Такова твърдение си е смешно отвсякъде, но постига явната цел да се използва една особеност на народопсихологията на българина. всеки си казва "аз плащам а Вуте не, значи той е по голям тарикат  от мен". Повечето хора пропускат в зле прикритата си злоба, че 99 % от тези които не плащат осигуровки страдат от това. Не го правят не защото не искат а защото НЕ МОГАТ. Познавам хора със заболяването "ревматоиден артрит", чието лечение не е ивалидизиращо според здравната каса, но води до трайна неспособност за работа и изобщо за нормален живот. Тези хора не работят, защото понякога едва се движат. ставите им са подути, а болките са ужасни. Самият блог тук е на един такъв човек които се опитва да припечели от него за да плаща кортико-стероидите си, за да преживява. Разчита на кликовете на реклами и това е малкия доход които има за да се издържа. След данъците и осигуровките които плаща му остава за хляб и лекарства. малко хора знаят какви болки са това. има други хора с това заболяване, а и с мого други които няма как обаче да изкарат пари и последното нещо за което се сещат вероятно са парите които трябва да дадат на здравната каса, която не мим помага. Не беше ли редно г-н Москов да се опита да запуши течовете по коритото на тази институция, както и да помага на колегите си в кървавата борба за увеличаване на доохода на работещите, защото всеки знае че вече до един работещ стои поне един човек, който той издържа ? Ясно на всички че винаги е най-лесно да сгърчиш болния и бедния, докато борбата с бизнесмените робовладелци е трудна и често е свързана със загуби от .... хонорари да ги наречем.... 

сряда, 21 януари 2015 г.

Икономиката на Китай се срина.

ВИЦ :
Новото тълкувание на термините:
Бичи пазар - произволно движение на пазара, което кара инвеститора да си въобразява, че е станал финансов гений.
Мечи пазар - период от 6 до 18 месеца, в който децата не получават джобни, жената - бижута, а съпругът - секс.
Сплит на акциите - когато съпругата ти и адвокатът й са си поделили твоите активи
Печалба - древен термин, който вече никой не използва.
Превърнахме ли се в социалисти? Не, още споко. Няма начин - социалистите национализират само успешни предприятия.


Икономическият растеж на Китай се е сринал през 2014 г. до 7,4%, което е най-ниското равнище от 1990 г. насам, предаде Ройтерс, като се позовава на Държавното статистическо управление. Ръстът на годишна база е най-слабият от 1990 г. - годината, в която бе кърваво потушено демократичното движение в страната, като впоследствие срещу Поднебесната империя бяха наложени международни икономически санкции. По данни на статистическата служба от вторник икономическото производство на Китай е нараснало през четвъртото тримесечие само със 7,3% в сравнение със същия период на миналата година. По този начин втората по големина икономика в света не успява да достигне макар и с малко определения от правителството целеви растеж от 7,5 на сто, като това се случва за първи път от края на 90-те години. За сравнение – при същата цел за растеж от 7,5% БВП нарасна през предходните две години с по 7,7%. 
Като особени предизвикателства за Китай експертите считат слабата глобална икономика, забавянето на жилищния пазар и намаленото вътрешно търсене. Въпреки това директорът на статистическия институт Ма Дзиентан оценява развитието като цяло положително. По думите му икономиката се развива в "новата нормалност". Той вижда "положителни тенденции" като стабилния растеж, оптимизираната структура и подобрена социална мрежа. 
Анкетирани от Ройтерс икономисти обаче очакваха още по-слабо представяне и забавяне до 7,2 на сто. Темповете на растежа на китайската икономика все още са много по-високи от тези на други големи икономики. Те обаче са далеч от двуцифрените резултати, постигнати през предишни години. Това запазва натиска върху хората, които определят икономическата политика, да предотвратят едно още по-голямо забавяне.
Изненадващото понижаване на лихвите през ноември за първи път от повече от две години показва, че те са обезпокоени от потенциално опасния в политически план ръст на загубата на работни места. Налице е също така масово очакване, че китайската централна банка ще продължи да смекчава паричната си политика. Поредица мерки за стимулиране на икономиката на Китай през последната година не помогнаха особено много за спирането на забавянето на растежа на фона на охлаждането на пазара на недвижими имоти, промишления свръхкапацитет, намаляващите инвестиции и непостоянния износ, коментира и Ройтерс. Заради по-бавния ръст в Китай, Русия, Япония и еврозоната. „Светът е изправен пред силни и сложни насрещни ветрове“, заяви главният икономист на Фонда Оливие Бланшар. От една страна спадът на цените на петрола имал положително въздействие за по-големите световни икономики, но от друга страна по-слабите дългосрочни перспективи на редица места в света ограничават търсенето и потреблението. Според МВФ ръстът на икономиката на Китай ще спадне през тази година до 6,8 на сто – с 0,3 пункта под досегашната прогноза. Китайските власти публикуваха днес и други икономически данни, които затвърждават тенденцията на забавяне от последните години, но все пак като цяло надминават очакванията. Промишленото производство се е увеличило през декември със 7,9% на годишна основа. За сравнение през ноември този показател бе 7,2 на сто и очакванията бяха за ръст от 7,4%. Промишленото производство е нараснало през 2014 г. с 8,3 на сто. За сравнение - ръстът през предходната 2013 г. е бил 9,7%. Продажбите на дребно са се увеличили с 11,9 на сто на годишна основа, при прогнозирани от анализаторите 11,7%. Инвестициите във фиксирани активи, ключов двигател на икономическия растеж, са скочили през 2014 г. с 15,7 на сто на годишна основа - точно под прогнозираните 15,8%. В понеделник борсите в Китай преживяха най-сериозния си дневен спад от шест години.Бенчмаркът Shanghai Composite се срина със 7,7 на сто – най-силния спад от юни 2008 г.

понеделник, 19 януари 2015 г.

Готви ли се края на Ислямска държава ?

ВИЦ:
- Какво е новото определение за оптимист?
- Инвестиционен банкер, който в неделя вечер си изглажда пет ризи за седмицата

Идва ли края на ислямска държава ? Последните атентати във Франция показаха че исляма е религия която поддържа и разпространява насилие. Без съмнение развитите държави ще намерят начин да се справят с това, както и вероятно да извлекат полза. Интересното в случая е че вече няма начин да няма реакция. Народите дават жертви, които винаги са свързани с насилници от Ислямска Държава. Явния проблем е тази групировка. Ясно е също н че не е алтернатива на нито една, що годе нормално държавно управление. Помним каква държава беше Сирия, виждаме каква стана на края под въздействието на исляма. последък в България, както и в други европейски страни, започнаха да се прескачат лидери на САЩ, Великобритания и други. Вниманието към България е доста засилено и определено някой световни лидери са загрижени за нас. Предвид нависналата заплаха от ислямски терор, като и напрежението изобщо срещу исляма, е редно да предположим че се готви нещо голямо. Нещо което да освободи света за доста време, ако не и за винаги от ислямската заплаха. 
В една от книгите си, известният писател фантаст Артър Кларк предположи че близкия изток няма да се успокои и накрая човечеството се принуждава да използва ядрено оръжие там. Ако се погледне трезво, може би това е нужно преди ислямистите да са се докопали до такова. Няма да е невероятно ако вече разпръскват мръсни бомби из детски градини и молове....  Надявам се скоро да се намери решение на проблемът Ислямска Държава и може би на целия проблем наречен ислям. Християнската религия е имала своите трудни моменти, но самите християни са се преборили с тях. Явно е че мюсюлманите нямат нужния капацитет или не искат да престане това което вършат, уж различните от тях "лоши " ислямисти. Липсата на желание са справяне с проблема, или неспособността (некадърността) на последователите на исляма обаче не е проблем на развитите европейски държави. Те дава среда и подслон на мюсюлмани които после правят атентати там..... Само въпрос на време е това да се промени рязко. Вероятно става дума за не много време .....

Cristiano Ronaldo

Cristiano Ronaldo recently received another recognition - for the third time he left with the "Golden Ball" ceremony of FIFA.Before reaching the age of 30 years made everything, broke a dozen records. His plans, however, are to remain in football for a long time. to add new trophies to conquer new unchartedterritories other player. However, there are lesser-known orlittle-known things about Ronaldo.
1. Many believe that Ronaldo Cristiano family, which actually is not at all because of the specificity of the Portuguese name system. Actually the second part of the name of today'ssuperstar is not borrowed from someone other than himself, Ronald Reagan, President of the United States, whose agewas born Cristiano. The reason - the father of the player is a big fan of his acting abilities of Reagan. Actually PortugueseRonaldo pronounced as Runald wide open "and" in the middle.

2. The family is very important to Cristiano, who grew up on the island of Madeira. He is the fourth child in the family before himto light have appeared two girls and his brother Hugo, who also was tried as a player. World star is extremely fond of his relatives still always a family member nearby. Received muchwarmth and affection in childhood.

3. The number 7 has a mysterious charisma career ofRonaldo. Actually it by accident. Upon arrival in the"Manchester United" Sir Alex summoned them and asks forthe desired number of him. The young man wanted 28, butwise Scot cut that will give him a 7. With this number were active in the 'Reds' four great figures - Best, Bryan Robson,Cantona and Beckham. Guess who became the fifth?

4. Ronaldo hates alcohol and this defect is completelyunknown. The reason is unpleasant - his father died of liver damage because of long-standing relationship with the cup.Unfortunate event occurs precisely at a time when the career ofRonaldo fly up. His father Dinis Aviero a gardener by profession and goes from the world only 52 years old. This is why Ronaldo react very strongly when paparazzi allegedlyincriminating in sealed.

5. Catholic to the core, which is normal for a country with strongclerical traditions such as Portugal. More interesting, however, is that it is religion is basically a curious fact that CristianoRonaldo has neither a tattoo on your body. If someone askswhat is the reason Ronaldo is not part of the general fashion, itis only religious considerations.

6. There are blue - Cristiano Ronaldo Junior and this in itself is a unique story. The child was born in the summer of 2010, but the name of the mother and did what she is complete enigma.Ronaldo Junior has already become a media star, recentlycame to Superman's costume and interrupted an interview withhis father on Portuguese TV. Otherwise, the closest to the truthis the version that the child was born to a surrogate mother.Certainly not a model.

7. Overall conquests among the opposite sex are standard, mostly models. During his stay on the island there are two such links with Gemma Atkinson and not so popular AlisonGoodwin. But then things go into another dimension, oncebegan a relationship with the Siberian goddess Irina Schaik.About its failure to attend a ceremony of "Golden Ball" But it became clear that Ronaldo is single again.

8. Cristiano Ronaldo is considered the greatest Portuguesefrom the time of Ferdinand Magellan now. Was honored withthe highest award of the Republic, and recently receivedrecognition for the greatest player of all time. Anticipate legendEusebio. All this is in the order of things, because Cristiano isthe most popular people on the planet. Three years ago, was placed fifth among the most famous people on earth.

9. Contrary to create the first impression familiar know thatbehind the slightly haughty faade lies a man with a big heart.Cristiano donated money and participated in numerouscharitable endeavors. But what he showed in an incidentduring a match. His shot hit the spectator in the head and nosebleeds. Ronaldo after the match went into the audience,hugged and kissed the victim and gave him a shirt.

10. Two izvanfutbolnite his records are particularly curious.Reached the incredible achievement of $ 75 million in annual revenue, which is too high elevation of any other player.Cristiano has 30 million followers on the social network. For comparison Lionel Messi no one, of course because there isno profile. Matter of priorities, cosmopolitan Ronaldo wants totake the vacant place of Beckham.

понеделник, 12 януари 2015 г.

Бизнес проект ли е Ислямска Държава ?

ВИЦ:
Предприемач отива при финансовия си мениджър и казва, че иска да е собственик на малък бизнес. Това е лесно, казал финансовият съветник. Купете си голям бизнес и изчакайте малко.

Бизнес проект ли е Ислямска Държава ?
Първоначално групировката възниква като съпротивително движение срещу американската интервенция в Ирак през 2003 година. Екстремистите обаче не нападат само американски войници, а извършват и самоубийствени атентати срещу шиити и християни. Абу Мусаб аз Заркауи - първият лидер на ИД, под чието ръководство групировката се радикализира Йорданец е първият лидер на ИД В началото групировката се състои от бивши войници и привърженици на Садам Хюсеин и неговата партия БААС. Впоследствие тя се радикализира под ръководството на йорданския ислямист Абу Мусаб ал Заркауи. От 1989 до 1992 година той се сражава в Афганистан срещу правителството в Кабул. През 1994 година Заркауи отново е арестуван и вкаран в затвора в Йордания, но след пет години е освободен при амнистия. Завръща се в Афганистан, но е принуден да бяга в Северен Ирак след свалянето на режима на талибаните през 2001 година.
В Ирак той ръководи арабската военизирана фракция на кюрдската групировка "Ансар ал Ислам". По-късно основава групировката Ал Кайда в Ирак. Иракската гражданска война През 2006 година групировката Ал Кайда в Ирак бомбардира джамията Ал Аскари в град Самара и разрушава една от светините на шиитския ислям. Нападението предизвиква сериозни напрежения между сунити и шиити, които продължават до 2008 година. Поддръжниците на Заркауи действат толкова брутално и безразборно, че сунитските кланове от западната провинция Анбар се присъединяват към американските войски и се бият срещу Ал Кайда в Ирак.
 През 2006 година американците убиват Заркауи при бомбено нападение. Лидери на организацията стават Абу Аюб ал Масри и Абу Омар ал Багдади. Групировката Ал Кайда в Ирак се преименува в "Ислямска държава в Ирак". Три години по-късно американските специални части, заедно с иракски войници, убиват двамата й водачи. Насилието в Ирак намалява драстично и по всичко изглежда, че групировката е обезвредена. Видеопослание на лидера на ИД Абу Бакр ал Багдади "Ислямска държава в Ирак" се прехвърля в Сирия След изтеглянето на американските войски от Ирак през декември 2011 година начело на групировката застава Абу Бакр ал Багдади, който й дава ново име - "Ислямска държава в Ирак и Леванта" (ИДИЛ). Името трябва да подскаже, че групировката ще преследва по-големи цели. За Абу Бакр ал Багдади има малко информации. Знае се само, че е роден през 1971 година в Багдад. Според някои информации, той се запознал с бившия лидер Заркауи още в Афганистан. По време на гражданската война ИДИЛ преминава границата и започва бойни действия срещу президента Башар ал Асад. Групировката ИДИЛ влиза в спор с централата на терористичната мрежа Ал Кайда в Пакистан, ръководена след смъртта на Осама Бин Ладен от Айман аз Зауахири. Той се противопоставя на опита на ИДИЛ да действа съвместно с друга близка до Ал Кайда група в Сирия. Декларацията на "Ислямска държава" Въпреки раздора с Ал Кайда групировката ИДИЛ води успешни боеве в Сирия. Тя се бори както срещу войските на Асад, така и срещу умерените бунтовници. След изграждането на бастион в североизточна Сирия ИДИЛ започва офанзивата си в Ирак. В началото на юни тя завладя втория по големина град Мосул, а впоследствие и обширни територии в северен и западен Ирак. В края на юни групировката обяви създаването на "Ислямска държава" и провъзгласи Абу Бакр ал Багдади за халиф. И промени името си в "Ислямска държава". В халифата важат законите на шериата. Жените са задължени под угрозата на смъртно наказание да се забулени с никаб. Религиозните малцинства като християни и язиди са принудени да бягат, защото са заплашени със смърт. В момента "Ислямска държава" е по-силна от всякога. При нападенията си тя е успяла да плячкоса милиони долари и да завладее няколко петролни полета в Ирак и Сирия. Терористите са плячкосали и оръжия на американската армия.
Всъщност тази групировка далеч не е по-силна дори само от армията на Турция например. въпреки това явно никоя разита страна не се занимава сериозно с овладяването на конфликта. ако беше обратното, то тези терористи вече нямаше да съществуват. Какво кара САЩ Е.С. Русия, Китай и други да търпят това което се случва? има ли някоя от тях която да поддържа това чудовще? Търговията с оръжие има ли роля в тази ситуация? Все въпроси които няма скоро ще получат соя отговор. Но каква цена трябва да плати света за да стигне до него? 

неделя, 4 януари 2015 г.

Защо сме зле в България ?

Един въпрос измъчва умовете на много интелигентни хора в България. Защо всъщност сме зле в страната си и младите и образовани българи бягат от нея ? Оказва се че имаме всички предпоставки за да живеем много добре и дори охолно: 
  1. Природата ни все още е феноменална, както тази във вътрешността така и тази на морето, мощна предпоставка за успешен и доходоносен туризъм
  2. Обработваемите земи са достатъчно за да ни изхранят и дори и да изнасяме. 
  3. Намираме се на кръстопът на хора и стоки, което няма как да не носи доход директно в малкия ни бюджет.
  4. Все още имаме и ядрени мощности, които могат да ни осигурят всичката необходима енергия от която се нуждаем. Все още можем и да продаваме. 
  5. Оказва се че територията ни е богата и на природни блага, които могат да задоволят всичките ни нужди и дори да изнасяме.
  6. Кадровият потенциал на българина е огромен. Доказва се с постоянните ни успехи в наука и спорт, въпреки ситуацията в момента. Това че е тези успехи се получават главно на Българите в чужбина само подсилва въпроса.
  7. На един континент сме с пребогатата и щастлива Европа, съвсем съвсем близо.
  8. Технологичната ни грамотност е пословична в цял свят.
Какво тогава пречи на България да просперира и дори да е водеща сила в региона? Много хора се чудят, някои имат и отговори, вероятно верни. Все пак е добре да се замислим върху причината да сме донори на работна сила, научен и спортен потенциал и куп други блага на запада. Най-срещаните такива отговори са:
  • Турското иго е лишило българина до голяма степен от свободомислието, като комунизма е затвърдил това.
  • Комунизма насади в хората очакването за грижа от партията, големия брат и т.н, като по този начин остави дейните да се блъскат сами и в крайна сметка да се откажат и да заминат. 
  • Залегналия в народопсихологията ни индивидуализъм както и злобата към успелия, пъди качестените от страната и лишава всички от шанса за възход.
  • Носталгията към комунизма кара много хората избират управници които спекулират с това и в крайна сметка ограбват страната.
  • Добрият  успешен подход на чуждите бизнесмени привлича маята на народа ни към себе си, оставяйки колегите си тук, които така и не разбраха че за да живее и да има деца, човек трябва да печели добре.
  • Повечето ни политици търсят най-лесния начин да се докопат до властта. Така те неглижират умните и способните, като по този начин, в крайна сметка ги пропъждат и страната пак е лишена от потенциала си. 
Която и да е те от тези причини и дори всичките взет заедно, както и вероятните други, не би трябвало да не могат да се преодолеят. Кой и защо прави така за да продължаваме да затъваме? 

четвъртък, 1 януари 2015 г.

Честита нова година

Ето че настъпи края на една много тежка за България година. Наред с превратностите в политическия и икономически живот, страната ни бе сполетяна и от бедствия, производствени и други аварии отнели много човешки животи.  Все пак страната пое отново по Европейския си път, със стремежа да заеме най-накрая полагащото и се място в съюзите към които принадлежи. Както е казано "Преди изгрев небето е най-тъмно" за това можем да погледнем с обоснована надежда към новата 2015 година. Нека всички имаме най вече здраве, гарнирано с личен и професионален успех. Нека всички българи най накрая се отърсят от ужасяващата бедност която се шири. Не я заслужаваме нито като индивиди нито като народ. Нека започнем да работим като екип, това несъмнено ще ни позволи да живеем най накрая в по щастливо дни. в момента зависи повече от самите нас, повече отколкото предполагаме. Честита нова 2015 година на всички Българи в страната и по света. Имам усещането че това ще е годината която ще донесе възхода на на ългария и народа и или поне ще стартира мощно този процес.