сряда, 28 май 2014 г.

В.С. vs. В.С.

Епична битка се води на фронта на националистите. Бившите съюзници Волен Сидеров и Валери Симеонов сега са във война. Подла и задкулисна и за сега не дала нищо нито на единия, нито на другия, но дала много информация на избирателя. От резултатите от този сблъсък до момента Волен Сидеров е загубил повече от половината гласуващи за него. Други ще кажат че това се дължи на великото омазване на Атака в рамките на този парламент. Дали е така, или катастрофалния спад се дължи на двата фактора, не можа да се каже. Ясно е само че Националния Фронт за Спасение на България исторически повече по брой гласоподаватели срещу Атака. Ако се загледаме в историята ще забележим че Валери Симеонов и движението му имат повече основание да оглавяват национално мислещите хора в България, дори и въпреки моментния съюз със Слави Бинев.  Валери Симеонов е човека който в същност даде незаменима подкрепа на Атака докато излизаха на политическата сцена. Именно с Валери Симеонов в редиците Атака постигна най големите си партийни успехи. Причините за раздялата на двамата лидери вероятно са няколко. Фактите са че Волен Сидеров загуби твърде много от тази раздяла. Допълнително ускорение към дъното Атака получи чрез подкрепата на всички решения на сегашното правителство, облагодетестващи основно ДПС. Националната идея беше проиграна а хората с национално мислене, тотално измамени и продадени от лидера си. От другата страна г-н Валери Симеонов трупаше позитиви, докато не се свърза със Слави Бинев, след което като че ли позагуби усета си. На последните избори провеждани в България Националния фронт за спасение на България в крайна сметка изпревари Атака. Определено Волен Сидеров и формацията му са на дъното и измъкването от там е много много съмнително. Каро цяло се потвърди правилото че всеки който се е коалирал с ДПС в крайна сметка е изгубил повече отколкото би могъл да предполага, нещо което е установено преди вече доста години. Защо БСП го допуска за n-ти път и защо Атака се плъзна по тази толкова наклонена поскост, без да предвиди изхода ?

понеделник, 12 май 2014 г.

Евровизия



Няма човек който да не е удивен от победителя/победителката на конкурса "Евровизия". В последните години конкурса се превърна в реклама на националните характеристики на източноевропейските страни. Стремежа да се покаже на Европа че и ние имаме богата история (като че ли тя не го знае) доста промени цялостния изглед на конкурса. Сега обаче с повята на Кончита Вурст конкурса стана отново доста различен и интересен. Определено, средно интелигентния наблюдател, е забелязал  че хомосексуализма на победилия/ победителката съвсем не е причината за победата.

Кончита е победител не заради ореантацията си, а може би, въпреки това. Това обаче в България и някой други по изостанали азиатски страни ... се използва като аргумент за оборване на проевропейски настроения. Интересно е колко активно се оплюва  "Евровизия" в момента в Русия, от където излезе световно известният лесбийски дует „Тату“. С този победител Европа каза  „ Не ви мразим каквито и да сте. Щом не нарушавате свободите на други хора и ние ще уважаване вашата“. В същото време, доста по ниско интелигентните поддръжници на руската инвазия в Русия и в България отправиха послание: “  Ние не можем да търпим различни хора, особено ако са по смели и покажат странностите си. Сексуалността ни е твърде слаба за да издържи на вида на травестит и не можем да мислим за други когато някой провокира този наш комплекс“. Неприятното е че това са доста хора. Истината е че на мен не ми пука какво правят например Елтън Джон или двете плавници от „ТАТУ“, щом могат да сътворят такива песни, че да изправят половината свят на крака.

петък, 2 май 2014 г.

България след десет години

Западни анализатори за направили прогноза за разтието на България през следващите десет години. Взети за под внимание демографското състояние на страната, енергетиката и финансовата свера. 
Предвид посоката на преподписване на договорите за АЕЦ Белене се очаква НЕК да изпадне в неплатежоспособност, което ще наложи повичаването на цента на ел. енергията няколко пъти. 
Закупуиването на во ядрен реактор от САЩ ще наложи още един скок в цените. Това ще предизвика неминуем и трен скон на всички цени в страната. 
Изтегленето на нови заеми ще увеличи данъчната тежест което ще принуди бизнеса който не разчита на политическа подкрепа да се изнесе извън страната.
Увеличените многократно разходи за живот, комбинирани с нежеланието да се увеличи пропорционални заплащането на труда, ще ескалират емиграцията на рабтната сила, което ще доведе до големи трусове на трудовия пазар както и в социалната сфера.