събота, 28 декември 2013 г.

Икономическа емиграция

Your SEO optimized title page contents .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове
Въпреки факта че заетостта в България намалява се липса на кадри. Феномен който може да бъде лесно обяснен. Обяснението е просто. Квалифицираните кадри на България отдавна търсят реализация навън, не че неквалифицираните не кроят планове за заминаване. Ефектите от този тип емиграция са изключително вредни за всяка страна, в това число и България. Обезкървяването на трудовия пазар принуждава фирмите да наемат не добре обучени хора, като често се разчита на последвашшото им "самообразоване". В някой случай се получава отчасти. Самообразовалият се в практиката работник и служител обаче, също започва да търси реализация извън страната, подтикнат от ниското заплащане и липсата на адекватно осигуряване от страна на работодателя. Допълнително това засилва много и демографския срив който и без това вече галопира накръст през страната ни. Вина за съдалата се ситуация имат както управляващите, така и бизнеса които упорито отклазва да се европеизираи оспорва всяка мярка за защита на т.н. "работещи бедни" в България. Преодоляването на това негативно явление изисква мерки каквито никой от можещите да ги приложат, не иска. Увеличаването на заплащането е вече закъсняла кауза, освен ако темповете на прилагането му не са много много бързи. Стимулирането с намаляване на данъци също е трудно за изпълнение и съмнително като ефект. Просто на такива доходи, някой и друг процент отгоре няма да откаже младия българин, особено ако има деца, да забегне. Към момента в много по изгодна позиция са хората които не работят. Събитието икономическа емиграция нанася и друг, много по тежък удар, върху България. Работещите са активната част от населението от което се очаква да осигури бъдещето на държавата. Ако младите хора на България раждат и отглеждат децата си извън страната, то след само няколко години в Българи би имало само пенсионери чийто пенсий не е ясно кой ще плаща. Малцинствата които са в България в момента упорито отказват да се "асоцират" и предпочитат да се прехранват с помощта на помощите които получават от работещите все оюе българи. Разчитат и не само на това. Всеизвестен факт е че повечето престъпления се извършват от малцинствени групи които дори когато са осъдени и в затвора, продължават да са на издръжката на държавния бюджет.

Има ли шанс за българската икономика ?

Има ли шанс за българската икономика ? Отговорът на този въпрос би изяснил всичко което ни се случва и вероятно е ни се случва за в бъдеще. На д 80 % от българската икономика зависи от българският бизнес, респективно колкото е по-добре той, толкова е по-добре и тя. В днешно време обаче бизнеса ни не е никак ама никак добре, според председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев.  Надали има българин който да не е чел и слушал изказванията му. Надали има българин които да не се възмущава от сърце на твърденията му че българският работник и служител е мързелив и не кадърен, а това са същите хора които на запад са ценени и постигат много високи резултати. Надали има българи които да го е слушал и чел и да не се изумява на факта че същият господин не е обелил и дума за факта че българските фирми предпочитат да не плащат осигуровки и да крият данъци, но собствениците им не обичат да се лишават от "малките" удоволствия на живота. Всички виждате лъскавите коли, за по 200 000,  които прелитат с космическа скорост покрай вас, докато чакате автобуса да отидете на работа. Всичките, близо три милиона българи които работят в други страни знаят какво точно представлява българският бизнес. Характеристиките на българският бизнес са:

1. Ниско заплащане.
2. В повечето случай осигуряване на база минимална работна заплата.
3. Опити за всякакви схеми свързани с криене на доходи, и съответно неплащане на данъци.

Представителите на българският бизнес са на мнение че повишаването на производителността представлява съкращение на служители и натоварване на останалите с колкото може повече работа, като за сравнение се дават западните фирми където производителността на труда е 2-3 пъти по висока. Не се взема предвид обаче заплащането там е 8-9 пъти по високо от българското, а западните работници работят при много по добри условия на труд. Не се взема предвид че на запад под повишаване на производителността се има предвид постоянното техническо модернизиране което позволява един човек да работи на няколко машини, всяка от които е с много по висока производителност. Никои от представителите на Българският бизнес и БСК не подкрепи бедстващите миньори, оръжейници и всякакви други работещи в България, когато труда и живота им беше ограбен точно от българските бизнесмени, като не им бяха платени сума заплати. И т.н. ...
И на въпроса. Има ли шанс българската икономика? Ами има, но явно този шанс не е в българският бизнес. Или поне не в по-голямата част от него. Всеобщо и вероятно оправдано е убеждението че българският бизнес всъщност е в ръцете на бившите управляващи от преди 89-та година. Много оъ по възрастните могат да опишат цветно как е ставало съсипването на предприятия, през първите 3-4 години, което е правено от управляващите ги, явно с цел после да бъдат продадени на безценица. Вероятно много хора помнят какво беше направило правителството на БСП с Жан Виденов на чело, с Нефтохим Бургас та след това да се окаже че има 4 милярда заеми, и да може да бъде продадено на познайте кой ..... Българката икономика има шанс, но този шанс за съжаление минава през неминуемата икономическа смърт на бизнеса ни, или поне на по голямата част от него.

Има ли шанс България?

Има ли шанс България? Това е въпрос който все по често си задаваме. Дългите години на преход измориха българина. Младите хора които имаха определена позиция, явно не можаха да я наложат. Една голяма част от тях потърси щастието си в други страни, омерзена и отчаяна от невъзможноста да пол;учи нормално препитание тук. Няма как да неречем подобен феномен освен "икономическа емиграция". Появата му обезкърви до голяма степен икономиката ни и започна да оказва допълнително зловредно влияние върху и без това крехкия и периодичен ръст. Учудващо е че голяма част от хората в България не знаят на какво се дължи частичния икономически ръст праз годините от 2004-2009-та години. Балонът в строителния бизнес осигури временно малко по добри доходи на българина. Страшното е че една голяма част от българите не забелязваха причините за това. Не оценяваха правилно признаците на бъдещото спукване, въпреки оценките на много европейски анализатори. В същото време младите и собенно по образоваите българи продължаваха да напускат страната като все по трайно се установяваха в други държави. Тогава управляващата ни тройна коалиция полагаше огромни услия да внуши на народа си че надигащата се като цунами световна икономическа криза няма да засегне България. Това остави напълно неподготвени голяма част от хората в България. И ето кризата ни връхлетя. Правителството на ГЕРБ взе най-добрите за такъв момент мерки, вярно тежки, но наистина необходими. Ограничаването на разходите, свирепата борба с престъпността и инвестицията в инфраструктура позволиха на България да има шанса да излезе от кризата в много по-добра форма. Тези мерки задържаха страната стабилна, като ефекта им все още се усеща.  Това бе оценено от голяма част отвече понаучения от толкова години преход, народ. В световен план кризата вече отминава. За нас обаче изниква нов въпрос: Ще имаме ли шанс да живеем в България като европейци или не ? Дори и най-големите отимисти които имат що годе познания по икономика е ясно че за да стане това е нужно да се случат най-малко няколко неща:

1. Икономиката ни трябва да се вдигне на крака. 
2.Трябва да спре процеса на емиграция на младите и образовани българи.
3.Трябва да приемем че географски сме в Европа и би било много по полезна за нас да сме там и икономически.
4. Колкото и смешно да се стори на някои, трабва да се спре нравствения упадък на по-податливата част от населението. Загубата на мораните ценности  неминуемо води и до загубата на материалните такива. 
5. Тотолано смазване на  корупцията по високите етажи на властта.

За да се случи кое да е от горните неща обаче е нужно задължителното ударно повишаване на доходите на работещите българи. Бизнеса ни явно няма желание да ннаправи такива стъпки, което води до постоянноа загуба на ценни кадри. Това пък намалява трайно конкурентната способност на българските фирми, което пък води бавно носигурно до тяхната икономическа смърт. Негативизма властва, доскоро подклаждан от партий целящи властта. Всички помним чудните изказвания на Сергей Станишев в началото на годината, когато на въпроси как партията му ще се прави с българкста криза, ако е на власт, даваше отговори от сорта" Народа е беден, страда, нужен е диалог с него" ??? Част от резултатите на сегашното управление на новата тройна коалиция се виждат сега, но предстаявляват само върха на айсберга. Няма нячин новите заеми да не натежат непоносимо на раменете на следващите поколения, особенно ако се има предвид че всеки втореи българин не мечтае а вече планира да ппотърси работа извън страната. Всеки който има деца в България ги обучава да са пригодни за живот навън. Ако с елучат и половината от оформящите се събития до няколко години България ще изпитва непреодолим дефицит от кадри, които да създават продукт и да плащат пенсий и осигуровки. До какво води увеличаване на разходите и заемите и намаляване на плащащите ги е ясно на всички.  
И отново "Има ли шанс България?"
Да оказва се че има. Противно на доста очаквания народа се бори. Интелигентната част от обществото протестира вече няколко месеца. Оплювана бита и мачкана тя нне се предава. Това са вашите деца който искат да поправят вашите грешки. Не е нормално да се обявявате срещу тях. Те се борят и ако имате поне малко ум в главите би трябвало да ги подкрепите. Сегашното управление показа за какво се бори:

1. Стартиране на АЕЦ "Белене", независимо от лошият икономически резултат за България.
2. Узурпиране на власта на колкото се може повече нива. 
3. Осигуряване на реализирането на чужди интереси в разрес с Българските такива.
Всеки който не е съгласен с това бива гонен от родината си все едно че е лична часта фирма на сегашните управляващи. 

четвъртък, 26 декември 2013 г.

ЗА ЕМИГРАЦИЯТА


Унищожената през прехода икономика на България и правото на труд, принуди по неофициални данни 2 милиона души да напуснат България след 1989 г. и създаде новата българска емиграция. По неофициални данни тя вече достига 2,5 милиона и изнасянето на този огромен човешки ресурс от България, докара най-големия демографски срив в света, направи нацията и държавата ни умиращи. Емиграцията ни в голямата си час е икономическа, излязла след 1989 г. от България, поради икономически причини - лошо и извънредно корупционно направената приватизация, вследствие на което загиването на икономиката й, липсата на работа и възможности за труд, трудова незащитеност и ниски доходи. Сред емиграцията са най-младите хора на България, образовани, трудоспособни и възпроизвеждащия човешки ресурс. Голяма част от емиграцията считат, че са жестоко изгонени от Родината си и са принудени да продават труда си на чужди държави. Оформени са няколко групи емиграция: емигранти вече с двойно гражданство в Европа, САЩ и Канада и емигранти само с българско гражданство, но повечето 99% от тях запазили българското си гражданство. От втората група над 1 милион работят в страните на Южна Европа нелегално, при много тежки условия на труд и живот, ниско заплащане 400- 700 евро, без здравно и социално застраховане, истински класически роби на труда. Голяма част от емиграцията отрича настоящето политическо статукво сложило се в България през преходния период и основните партии, родени в него, като отказва да гласува в изборите за тях. Това не се прави от омраза, а от чувство за чест и достойнство. От друга страна нелегално пребиваващите не гласуват, защото се страхуват да се появят в Българските посолства пълни с казионни дипломати, да не бъдат издадени на местните власти. Нашенецът - емигрант полага огромни усилия да се намери място и утвърди в чужди общество, с честен труд осигурява прехраната си, но никога не се разделя с Родината и дълбоко и съкровено желае да се завърне рано или късно в нея. И сега, 20 години по късно, той продължава да е възпрепятстван да се завърне, поради продължаващата икономическа, политическа и социална криза на България, достигнала в момента най -ниския жизнен стандарт в Европа, равносилно на национална катастрофа- най-голямата национална катастрофа в последните 60 години. Българските емигранти издържат семейства, родители и близки в България, в момента са най - големите инвеститори в страната. А тези от тях, които са живели в много развити демокрации, опознали и усвоили техния опит, желаят да направят България също така развита и демократична страна. Официалните български власти въобще не се интересуват за съдбата на нашенци в чужбина, не ги считат за ценен човешки ресурс нужен за възстановяване на нацията, дори няма институция, която да отчита броя на емиграцията и различите статуси сред нея. Продължаващият нисък жизнен стандарт тласка постоянно нови и нови предимно млади и трудоспособни хора да напускат страната и да се вливат в редиците на българската емиграция, всяка година нови 40 000 души напускат България. Родината ни ежедневно се обезкървява. Настоящите управляващи се мъчат всячески да отрежат елементарните права на емиграцията като български граждани да гласуват в изборите. Нагледен пример е гласуваният скоро закон за ме закон за „уседналост” в местните избори и който най-вече засяга западната българска емиграция, спира я да гласува. Друг пример са изискване на здравни вноски от емиграцията след 2000 г.до ден днешен. Сега обмислят други начини да отрежат правата на емиграцията, говорят за "премахване на двойното гражданство"-което ще лиши над 1 милион българска емиграция да гласува, също говорят за въвеждане на имуществен ценз( плащане на данъци в България), без да се замислят, че най големия инвеститор в България и до сега продържава да бъде българската емиграция. Съзнателно се създават настроения в България срещу емиграцията, наричат я „предатели", "измекяреи" "печалбари”. По форумите правителствените ПР отряди се представят за емигранти и възхваляват управляващите, без да знаят, че редовия български емигрант, живял във високо демократични страни преценява положението в България по съвсем друг начин, през очите на развитата демокрация от която гледа България и никога няма да постъпи така. Българското правителство няма никаква държавна имиграционна политика за спиране на демографския срив и създаване условия за завръщането на българската емиграция. А човешкия ресурс е най-важния за съществуването на нацията и държавата, без човешки ресурс е немислимо бъдещето на българската нация и държава.

Пари за тролстване.....

Списък с форумни активисти на БСП от януари 2013 г.
Списък с "партизанските" псевдоними на активисти от софийската градска организация на БСП, с които те коментират в медийни сайтове изтече в БСП-лийкс. Списъкът, съдържащ 17 медии, е изготвен в началото на януари 2013 г. на компютър на софийския общински съветник от БСП Гергана Алексова. Това показват метаданните на изтеклия Excel файл с име acaunti_medii.xls (виж приложението). Фактът, че псевдонимите са обобщени в списък по медии показва, че не става въпрос за спонтанна самодейност на младежите от БСП, а за строго организирана операция със съответната йерархия и отчетност. Командир на "отряда" най-вероятно е Надя Младенова (псевдоним sofia12) председател на младежкото обединение на БСП-София, избрана през юли 2012. Другите имена в отряда са по-малко известни. Концепцията за "партизански подход" във Facebook и интернет форумите беше разкрита по-рано в друг документ, изтекъл в Болканлийкс. В него действията на червените матросовци в Мрежата се дефинират по следния начин: "Партизанският подход - т.е. активно ГРАЖДАНСКО участие във вече функциониращи надпартийни страници, групи, създаване на каузи във Фейсбук и изпращането им до приятели. Това е ефективен начин да се създадат настроения и да се разпространяват слухове." (подчертаванията и главните букви са в оригинала). Извадка от концепцията за партизански подход във форумите и Фейсйбук изготвена през март 2011 г. Директивата е подобни партизански отряди да се организират не само на национално, но и на местно ниво, за да облъчват с коментари и постинги регионалните сайтове и фейсбук групите на общините. Целта е "превземане отвътре, чрез разпространяване на информация, снимки, мнения, създаване на местни каузи". Платени тролове На жаргона на интернет-потребителите такива потребители се наричат "платени тролове". Значително активизиране на троловете има в период на предизборна кампания. Отрядите от тролове не са партиен специалитет. Такива се сформират и активизират в кризисни моменти, покрай публикации за видни представители на олигархията, както показа анализ на Offnews от март т.г. От разконспирирания отряд на ГО на БСП най-голям брой регистрации в сайтовете на медии има младата червена пасионария Петя Димитрова-Шерденова (dimitrova77, dimitrova777, dimitrova05). С фамилните си имена са регистрирани и други форумни бойци като Иван Пешев (ivanpeshev86), но като правило повечето използват конспиративни съкращения и псевдоними: Цветомир Стефанов е Icelander, Павел Стоев е Pvstv, Благовест Кирилов e Blago_k и т.н. С най-много конспиративни имена се подвизава Явор Нанков. Той скача на амбразурата във форумите на Медияпул, Вести, Дарик, Дневник, Капитал и Стандарт със следните псевдоними: shemet, pesho.i, doktora, evropeeca78 и dimkov. Лице със същото име се открива във Facebook групата МО БСП-София област. Кратък преглед на коментарите на червените тролове показва, че те се изказват в подкрепа на партийната линия по всички актуални обществени въпроси: от енергетиката, през кадровите решения на правителството Орешарски, до отмяната на забраната за тютюнопушене. Под прицела им попадат автори на статии и личности, които са атакувани ad hominem с клевети и обиди. Примери: Надя Младенова sofia12: http://www.mediapool.bg/aets-belene-i-obshtestvenoto-mnenie-news201570.html Явор Нанков shemet: http://www.mediapool.bg/darzhavata-veche-e-s-dve-ratse-za-vei-belene-spirala-ikonomikata-news201754.html evropeeca78 http://www.dnevnik.bg/evropa/evropeiski_parlament/novini_za_ep/2013/01/22/1988861_evrodeputati_bulgariia_ne_e_efektivna_s_izvejdaneto_ot/?ref=id#comment-28 Цветомир Стефанов icelander: http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2013/05/27/2069461_koi_e_kristian_vigenin_-_predlojen_za_vunshen_ministur/?ref=id#comment-87 http://www.dnevnik.bg/izbori2013/2013/05/26/2068800_kabinetut_oresharski_e_90_gotov_-_koi_sa_eventualnite/?p=0&ref=id#comment-218 http://www.dnevnik.bg/izbori2013/2013/05/26/2068800_kabinetut_oresharski_e_90_gotov_-_koi_sa_eventualnite/?p=0&ref=id#comment-218 http://www.dnevnik.bg/izbori2013/2013/04/21/2046140_bsp_iska_da_se_vurne_stariiat_rejim_na_pushene_v/?ref=id#comment-249 Списък: Медия usser name Име фамилия на члена на ГО на БСП 1 http://mediapool.bg sofia12 Надя Младенова shemet Явор Нанков dimitrova77 Петя Димитрова-Шерденова 2 http://vsekiden.com Icelander Цветомир Стефанов ivanpeshev86 Иван Пешев dimitrova77 Петя Димитрова-Шерденова 3 http://www.vesti.bg/ Icelander Цветомир Стефанов ivanpeshev86 Иван Пешев pesho.i Явор Нанков dimitrova777 Петя Димитрова-Шерденова GeoHydro Светослав Пожидаев Blago_k Благовест Кирилов 4 http://www.dnes.bg/ sofia12 Надя Младенова ivanpeshev86 Иван Пешев dimitrova77 Петя Димитрова-Шерденова sasforce Стефан Стойков 5 http://www.btv.bg/ dimitrova05 Петя Димитрова-Шерденова sasforce Стефан Стойков 6 http://dariknews.bg/ doktora Явор Нанков dimitrova77 Петя Димитрова-Шерденова 7 http://novatv.bg/ dimitrova77 Петя Димитрова-Шерденова sasforce Стефан Стойков 8 http://bnt.bg/ dimitrova77 Петя Димитрова-Шерденова 9 www.segabg.com Pvstv Павел Стоев dimitrova77 Петя Димитрова-Шерденова 10 www.dnevnik.bg sofia12 Надя Младенова Icelander Цветомир Стефанов evropeeca78 Явор Нанков dimitrova777 Петя Димитрова-Шерденова GeoHydro Светослав Пожидаев Blago_k Благовест Кирилов 11 www.capital.bg sofia12 Надя Младенова Icelander Цветомир Стефанов evropeeca78 Явор Нанков dimitrova777 Петя Димитрова-Шерденова GeoHydro Светослав Пожидаев Blago_k Благовест Кирилов 12 www.standartnews.com dimkov Явор Нанков dimitrova77 Петя Димитрова-Шерденова 13 www.bnr.bg dimitrova77 Петя Димитрова-Шерденова 14 www.cross.bg dimitrova77 Петя Димитрова-Шерденова 15 www.duma.bg Pvstv Павел Стоев dimitrova77 Петя Димитрова-Шерденова 16 www.trud.bg dimitrova77 Петя Димитрова-Шерденова 17 www.24chasa.bg dimitrova77 Петя Димитрова-Шерденова

Пари за тролстване.....

Списък с форумни активисти на БСП от януари 2013 г.
Списък с "партизанските" псевдоними на активисти от софийската градска организация на БСП, с които те коментират в медийни сайтове изтече в БСП-лийкс. Списъкът, съдържащ 17 медии, е изготвен в началото на януари 2013 г. на компютър на софийския общински съветник от БСП Гергана Алексова. Това показват метаданните на изтеклия Excel файл с име acaunti_medii.xls (виж приложението). Фактът, че псевдонимите са обобщени в списък по медии показва, че не става въпрос за спонтанна самодейност на младежите от БСП, а за строго организирана операция със съответната йерархия и отчетност. Командир на "отряда" най-вероятно е Надя Младенова (псевдоним sofia12) председател на младежкото обединение на БСП-София, избрана през юли 2012. Другите имена в отряда са по-малко известни. Концепцията за "партизански подход" във Facebook и интернет форумите беше разкрита по-рано в друг документ, изтекъл в Болканлийкс. В него действията на червените матросовци в Мрежата се дефинират по следния начин: "Партизанският подход - т.е. активно ГРАЖДАНСКО участие във вече функциониращи надпартийни страници, групи, създаване на каузи във Фейсбук и изпращането им до приятели. Това е ефективен начин да се създадат настроения и да се разпространяват слухове." (подчертаванията и главните букви са в оригинала). Извадка от концепцията за партизански подход във форумите и Фейсйбук изготвена през март 2011 г. Директивата е подобни партизански отряди да се организират не само на национално, но и на местно ниво, за да облъчват с коментари и постинги регионалните сайтове и фейсбук групите на общините. Целта е "превземане отвътре, чрез разпространяване на информация, снимки, мнения, създаване на местни каузи". Платени тролове На жаргона на интернет-потребителите такива потребители се наричат "платени тролове". Значително активизиране на троловете има в период на предизборна кампания. Отрядите от тролове не са партиен специалитет. Такива се сформират и активизират в кризисни моменти, покрай публикации за видни представители на олигархията, както показа анализ на Offnews от март т.г. От разконспирирания отряд на ГО на БСП най-голям брой регистрации в сайтовете на медии има младата червена пасионария Петя Димитрова-Шерденова (dimitrova77, dimitrova777, dimitrova05). С фамилните си имена са регистрирани и други форумни бойци като Иван Пешев (ivanpeshev86), но като правило повечето използват конспиративни съкращения и псевдоними: Цветомир Стефанов е Icelander, Павел Стоев е Pvstv, Благовест Кирилов e Blago_k и т.н. С най-много конспиративни имена се подвизава Явор Нанков. Той скача на амбразурата във форумите на Медияпул, Вести, Дарик, Дневник, Капитал и Стандарт със следните псевдоними: shemet, pesho.i, doktora, evropeeca78 и dimkov. Лице със същото име се открива във Facebook групата МО БСП-София област. Кратък преглед на коментарите на червените тролове показва, че те се изказват в подкрепа на партийната линия по всички актуални обществени въпроси: от енергетиката, през кадровите решения на правителството Орешарски, до отмяната на забраната за тютюнопушене. Под прицела им попадат автори на статии и личности, които са атакувани ad hominem с клевети и обиди. Примери: Надя Младенова sofia12: http://www.mediapool.bg/aets-belene-i-obshtestvenoto-mnenie-news201570.html Явор Нанков shemet: http://www.mediapool.bg/darzhavata-veche-e-s-dve-ratse-za-vei-belene-spirala-ikonomikata-news201754.html evropeeca78 http://www.dnevnik.bg/evropa/evropeiski_parlament/novini_za_ep/2013/01/22/1988861_evrodeputati_bulgariia_ne_e_efektivna_s_izvejdaneto_ot/?ref=id#comment-28 Цветомир Стефанов icelander: http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2013/05/27/2069461_koi_e_kristian_vigenin_-_predlojen_za_vunshen_ministur/?ref=id#comment-87 http://www.dnevnik.bg/izbori2013/2013/05/26/2068800_kabinetut_oresharski_e_90_gotov_-_koi_sa_eventualnite/?p=0&ref=id#comment-218 http://www.dnevnik.bg/izbori2013/2013/05/26/2068800_kabinetut_oresharski_e_90_gotov_-_koi_sa_eventualnite/?p=0&ref=id#comment-218 http://www.dnevnik.bg/izbori2013/2013/04/21/2046140_bsp_iska_da_se_vurne_stariiat_rejim_na_pushene_v/?ref=id#comment-249 Списък: Медия usser name Име фамилия на члена на ГО на БСП 1 http://mediapool.bg sofia12 Надя Младенова shemet Явор Нанков dimitrova77 Петя Димитрова-Шерденова 2 http://vsekiden.com Icelander Цветомир Стефанов ivanpeshev86 Иван Пешев dimitrova77 Петя Димитрова-Шерденова 3 http://www.vesti.bg/ Icelander Цветомир Стефанов ivanpeshev86 Иван Пешев pesho.i Явор Нанков dimitrova777 Петя Димитрова-Шерденова GeoHydro Светослав Пожидаев Blago_k Благовест Кирилов 4 http://www.dnes.bg/ sofia12 Надя Младенова ivanpeshev86 Иван Пешев dimitrova77 Петя Димитрова-Шерденова sasforce Стефан Стойков 5 http://www.btv.bg/ dimitrova05 Петя Димитрова-Шерденова sasforce Стефан Стойков 6 http://dariknews.bg/ doktora Явор Нанков dimitrova77 Петя Димитрова-Шерденова 7 http://novatv.bg/ dimitrova77 Петя Димитрова-Шерденова sasforce Стефан Стойков 8 http://bnt.bg/ dimitrova77 Петя Димитрова-Шерденова 9 www.segabg.com Pvstv Павел Стоев dimitrova77 Петя Димитрова-Шерденова 10 www.dnevnik.bg sofia12 Надя Младенова Icelander Цветомир Стефанов evropeeca78 Явор Нанков dimitrova777 Петя Димитрова-Шерденова GeoHydro Светослав Пожидаев Blago_k Благовест Кирилов 11 www.capital.bg sofia12 Надя Младенова Icelander Цветомир Стефанов evropeeca78 Явор Нанков dimitrova777 Петя Димитрова-Шерденова GeoHydro Светослав Пожидаев Blago_k Благовест Кирилов 12 www.standartnews.com dimkov Явор Нанков dimitrova77 Петя Димитрова-Шерденова 13 www.bnr.bg dimitrova77 Петя Димитрова-Шерденова 14 www.cross.bg dimitrova77 Петя Димитрова-Шерденова 15 www.duma.bg Pvstv Павел Стоев dimitrova77 Петя Димитрова-Шерденова 16 www.trud.bg dimitrova77 Петя Димитрова-Шерденова 17 www.24chasa.bg dimitrova77 Петя Димитрова-Шерденова

Докато старите защитават БСП, младите напускат страната, циганите идат


Циганите идат...

Калин Руменов

Който сее циганско семе, жъне социални помощи. Циганите се плодят, докато вие плащате данъци, bg пичове и пички. Циганите идът и правописните грешки са най-малкото, за което може да се притеснявате. След няколко цигански петилетки граматиката ще бъде толкова ненужна, че няма да я купуват и за вторични суровини. Циганите идът като вълци, плодят се като овци и в това няма никаква поезия. Циганите след 30 години ще бъдат същите като днешните. Пак ще свършват често в жените си. Пак няма да се издържат сами и да носят пари в голямото българско семейство. А в него и след 30 години ще липсва цигански план. Прекалено е да чакате половин живот, за да констатирате, че са ви го ограбили циганите. Защото през цялото време са играли заедно и са делкали с политиците. Измислете план, защото ви чака тежък физически труд.
Срещу циганите с огън, меч и кастрация. Красивата утопия на българския националсоциализъм. С кастрация можем да спрем голямото циганско оплождане, но съвсем сериозно – забравете за това. Циганите не са кучета, въпреки че циганките раждат като кучки всяка пролет. Докато вас ви е страх да свършите в жена си. Тя ще излезе в майчински, вие ще започнете втора работа. Заради кредита и ипотеката вас ви е страх да си родите деца. В природата обаче нищо не се губи. Децата се раждат, но от друго място. А вие пак трябва да работите нощна смяна. Защото циганският социализъм е особено несправедлив. Особено към тези, които се правят на капиталисти. Погледнете в портфейла и ще намерите до снимката на жена си рошаво циганче. Жена ви не спи с цигани (все още), просто са ви обърнали на приемно семейство. Вашите деца отдавна се раждат в гетата, а от вас се очаква да произвеждате данъци, за да могат те да вечерят. Циганите са в тежест и това не е осигурителната тежест. Ако утре разсърдите шефа и се наредите пред бюрото по труда – ще прецакате всъщност работещите си приятели. Помощите ще дойдат от тях, защото циганите не се преследват да плащат данъци. И това със сигурност е една от причините да са вечно щастливи. 
Циганите идът и за да ги спрем, може би трябва да ги пратим на училище. Оттам направо на работа. Надявайте се тази работа да я свърши държавата, но разчитайте на бизнеса. На българския бизнес предимно. След 30 години циганите ще бъдат същите туземци, докато българите упорито се претопяват. Оцелелите ще са прекалено стари и болни, за да инвестират в бюджета. Децата и внуците ни, колкото ги има, ще трябва да компенсират дефицита на цигански план сега и на цигански данъци и тогава. По най-идиотския и вероятен начин, като държавата им прибира още повече пари. Българите и след 30 години много по-трудно ще се вдигнат на бунт за разлика от циганите. Така един прекрасен ден потребителите тук ще свършат. На българите няма да им остават пари, на циганите пак няма да им стигат. Първите, които ще си тръгнат, са световните компании. Няма на кого да продават новите си лайна и ще се преместят на място с по-малко цигани и повече пари. Кой ще си купи сапун за мека и нежна бяла кожа - мръсните мангали може би. Дори този маркетинг ще е невъзможен въпреки чудесния таргет. Няма пари таргетът и не му пука за меки и нежни послания. Големите шамари тогава ще яде българският бизнес. Който дълго време е работил на черно с черни цигани. С тях е построил цяло едно Черноморие, което след 30 години ще изглежда като паметник на икономическата глупост. Циганите ще идът и там и ще се настанят в президентския апартамент. Ще пристигнат с каруца – затова им резервирайте и двойна стая на същия етаж за коня. Тази леко безумна национализация ще се случи по естествен път. Очаквайте циганите и във вашия хотел, въпреки че сега не им давате дори да влизат в басейна.
Циганите се хващат за косата и се издърпват от лайната като Барон Мюнхаузен. Това е другата мечта на българите, които ги мързи да измислят дългосрочен цигански план. Много трудно може да намерите и 50 мангали, които знаят – какво е барон, къде има Мюнхаузен и за колко го изкупуват на вторични суровини. Циганите не могат да вземат решения за себе си. Но могат да решават вместо вас. И затова ги използва политическата система. Тя е толкова тъпа, че не знае какво да прави с циганите, освен да ги корумпира. Ако досега имаше поне едно умно правителство, то щеше да накара циганите да работят на светло и да плащат данъци. Държавата щеше да събира по-голям излишък и да има повече за крадене. В момента политиците крадат само от българите, докато циганите живеят щастливо. Циганите идът, bg пичове и пички. Докато вие си купувате с ужас тестове за бременност. В момента са направили катун на края на града, но скоро ще се разположат във вашия хол. Освен ако не започнете спешно и вие да се плодите. Или спешно да спрете да плащате данъци. Друг план всъщност няма.

Кабинетът реши да се строи нов ядрен реактор в ”Козлодуй”


stat


Конкурс за строителство ще има, но конкурс за технология не може да има, каза Драгомир Стойнев
Правителството даде мандат на министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев да започне преговори с "Тошиба Корпорейшън" за стратегически инвеститор в изграждането на нов реактор в АЕЦ "Козлодуй" по технология на "Уестингхаус".
Стойнев обяви, че мотивите за решението са заявеният от "Тошиба" инвеститорски интерес и препоръката новите мощности да бъдат изградени по технологията АР 1000 на американската компания "Уестингхаус" заради решаване на въпросите с безопасността. 


Вече е създадено дъщерно дружество "АЕЦ Козлодуй - Нови мощности" ЕАД. 



"Конкурс за строителство ще има, но конкурс за технология не може да има, защото ако има конкурс за технология, това означава, че държавата трябва да изкупува изцяло произведената електроенергия, без да се позове на норматив който всъщност да регламентира това. Аз не искам да обричам бъдещото поколение на дългосрочни договори, а 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй" ще работи на пазарен принцип", обясни Стойнев. 
Той каза още, че споразумението трябва да включва няколко важни изисквания:

  • инвестиция от страна на "Тошиба" в размер до 30 на сто от стойността на проекта;
  • съдействие от "Тошиба Корпорейшън" и "Уестингхаус електрик къмпани" за получаване на 70 процента външно финансиране на проекта от американската "Експорт-импорт банк" и Японската банка за международно сътрудничество;
  • до 30 септември 2014 година е срокът за сключване на споразумение между акционерите, а приложимото право е българското;
  • страната ни няма да има финансови ангажименти.
За самата технология конкурс няма да има, съобщи Драгомир Стойнев, за да не сме длъжни след това да изкупуваме тока, произведен от новата мощност. Вече беше съобщено, че страната ни се е спряла на американската технология на „Уестингхаус”, която в по-голямата си степен е собственост на "Тошиба". От там ще дойде и сериозна част от парите, нужни за проекта. Засега не е ясно колко ще струва проектът, нито на каква цена ще се продава токът от новия реактор. Тези въпроси трябва да се изчистят до септември догодина. 

Тридесет процента от инвестицията ще дойдат от строителя, останалите седемдесет на сто - от банкови заеми. Страната ни няма да дава пари. За изгражането на реактора ще бъде обявен конкурс, съобщи енергийният министър. Това означава че най-малко 30% от произведебата електроенергия ще бъде собственост на строителя, като не е ясно дали ще има ангажимент към продажбата на енергията. Другата част (70%) ще се изплаща като нови заеми. За въпроси дали електроенергията ор новия реактор ще бъде по-евтина от тази произведена от руските еквиваленти. Драгомир Стойнев до момента не е дал ясен отговор. 

Драгомир Стойнев отказа да отговори на въпроса какво ще прави България с вече произведения от Русия реактор, който първоначално беше предвиден за АЕЦ "Белене". При замразяването на проекта за втора атомна централа се появиха коментари, че е възможно руският реактор да се прехвърли като седми в Козлодуй. 


Експерт разкрива как лъжат за АЕЦ „Белене”; Валят пари в медиите


АЕЦ “Белене” ще струва около 10 млрд. евро, а цената му ще нарасне още след аварията във “Фукушима” поради по-тежки условия на банките и повишени технически и застрахователни изисквания. Цената на тока от новата АЕЦ ще бъде около 10 цента на киловатчас - около 2 пъти над първоначалните предвиждания. Това обяснява Иван Хиновски, бивш директор на НЕК, бивш шеф на „Ядрена енергетика” в „Енергопроект” и сега шеф на Български енергиен форум и представител на България в Световния енергиен съвет. Хиновски е бил също и член на управителния съвет на АЕЦ “Козлодуй”, и председател на “Булатом”, организацията на компаниите, работещи в ядрената индустрия.
„Пълен блъф е, че електроенергията от АЕЦ “Белене” ще бъде евтина – това могат да твърдят само хора, които никога не са правили бизнес планове на енергийни обекти” - казва Хиновски в интервю за в. „Дневник”. Той разкрива съвсем друга картина за АЕЦ “Белене”, различна от тази, която описват активно в последните дни привържениците на проекта.
Хиновски не е противник на ядрената енергетика, дори е бил в експертната група през 1998 г., която подготвя съживяването на проекта АЕЦ “Белене”. Но признава, че сега ситуацията се е променила.
Неговата оценка е втори студен душ за политиците лобисти и инвеститорите на АЕЦ „Белене”, след като те посрещнаха на нож и отхвърлиха анализа на Института за пазарна икономика. Според тази анализ цената на централата може да надхвърли 11 млрд. евро и да се изплаща десетилетия, без гарантиран пазар за ток.
За избухналите внезапно агитации за АЕЦ „Белене”, Хиновски казва: „Напоследък по темата се упражняват всякакви специалисти: политици, кибернетици, шоумени, даже директори на АЕЦ, а знаенето на копчетата в една АЕЦ не значи, че тези хора са компетентни по структуриране и оценка на един ядрен проект. Това е като да питаме машиниста на един влак как е проектиран той.”
Хиновски, без да казва имена, визира бившият шеф на АЕЦ „Козлодуй” Йордан Костадинов, депутати от ГЕРБ, депутатът от БСП Петър Курумбашев и др., които активно лобират в медиите за проекта.
Милиони левове са отпуснати за медийна подготовка за АЕЦ „Белене” в последните дни. Инвеститорите от Русия са развързали бързо кесиите след аварията в АЕЦ „Фукушима”, за да убедят общественото мнение в България, че АЕЦ „Белене” няма да бъде опасна.
С парите за медийна подкрепа се разпорежда Валентин Златев (който е консултант на руснаците по проекта), чрез своята медийна съветничка Диана Дамянова, научи e-vestnik от осведомени източници в медиите. Поредицата интервюта по темата в сутрешните блокове на няколко телевизии, вестници и др., не са случайни, признават неофициално от медийните среди.
Основната теза на заинтересованите от строителството на АЕЦ „Белене” е безопасността. Ядреният експерт Янко Янев сравни в интервю за бТВ АЕЦ „Фукушима” със стар „Запорожец” (б. а. - марка съветски автомобил от 70-те години), а бъдещата централа в Белене с ново БМВ (виж повече тук). Депутатът от БСП и основен проводник на руските енергийни интереси в България Румен Овчаров в интервю за същата телевизия пък сравни АЕЦ „Белене” с мерцедес. “Сигурното е скъпо, мерцедесът е скъп”, каза той.
Втората теза в изказванията на лобистите е, колко ще е евтин токът.
Колко ще струва всъщност токът от АЕЦ „Белене”?
Досегашните оценки за 5-6 евроцента, каквито предвижда консултантът Богомил Манчев или 8-9 евроцента, каквито предвиждат други експерти, ще бъдат надхвърлени, сочи анализът на Института за пазарна икономика, според който цената на  киловатчас ще бъде 14-14,6 евроцента и ще догони тази на скъпия ток от Възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) - вятърни и слънчеви централи.
Протест срещу АЕЦ в София
Момент от протеста срещу строителството на АЕЦ “Белене” пред министeрски съвет в София. Снимка: e-vestnik
Според Иван Хиновски, до аварията във “Фукушима” можеше да се допуска, че цената на електроенергията от нова АЕЦ в Белене ще бъде между 7 и 8 евроцента за киловатчас. Тоест минимум колкото цената на тока от ТЕЦ “Енел Марица-изток-3″ или AES “Гълъбово”. Но според Хиновски, след тази трагедия, цената ще стигне до 10 евроцента. Той казва, че трябва да се има предвид и друг негативен ефект от аварията във “Фукушима” - сега всички банки ще утежнят условията за отпускане на кредити за ядрени проекти. Инвестициите в системи за безопасност в АЕЦ ще скочат с минимум 20%. Тоест и проектът, и токът от АЕЦ „Белене” ще поскъпнат.
Хиновски очаква също разходите за производство на електроенергия от АЕЦ да се увеличават вследствие на повишаването на застрахователните тавани за щети, която всяка централа заплаща като задължение, произтичащо от Виенската конвенция за ядрена щета. „Първо ще се вдигне таванът на щетата, който за ЕС се обсъжда да стане 700 млн. евро на реактор, и второ – ще се осигурява всеки отделен блок на площадката”, казва Хиновски. Сега таванът на щети, приет от България, е 96 млн. евро, и то за всички реактори на площадка “Козлодуй”. Ще бъдем принудени да го повишим на поне 200-300 млн. евро, и то за всеки блок поотделно. Това са първите ефекти в ЕС от аварията в АЕЦ “Фукушима 1″ и, макар че засега те са само финансови, влошават икономиката на ядрената енергетика, смята Хиновски.
Далекопроводите - скъпи, мощностите си пречат
Отделен голям разход е инфраструктурата за АЕЦ „Белене”. Хиновски отхвърля твърденията на Румен Овчаров, че било малък разход да се построи далекопровод до подстанцията във Велико Търново. Според Хиновски това е временно решение и то само за мощността на единия реактор от 1000 мвт. Инфраструктурата се превръща в един от най-сложните проблеми, защото сега има тежки изисквания на Закона за устройство на територията и отчуждаването на земи е дълъг и сложен процес, и ще струва много скъпо. По груби оценки на експерти далекопроводите трябва да са около 600 км., а те ще струват 1-2 млн. на километър.
Според него най-сериозният проблем е съчетаването на евентуалните 4000 мегавата ядрени мощности в Козлодуй и в Белене с 1500 мегавата от възобновяеми енергийни източници. „Когато става въпрос за вътрешното потребление - или ВЕИ са излишни, или АЕЦ “Белене”, казва Хиновски.
Той обяснява, че производството на ток в страната трябва да е равно на потреблението, иначе остава излишък, който трябва да намери приложение. А на моменти минимумът на потреблението в страната понякога пада до 2800 мегавата. При мощности от АЕЦ 4000 мвт., плюс още повече от вецове, тецове, ВЕИ (екологични източници на ток), какво ще стане с произведеното над минималното потребление? Или трябва да изнасяме, или да спираме мощности, казва Хиновски и пита - „Кои спираме?” Този проблем не се обсъжда в новата Енергийна стратегия на България, а тя трябва да даде отговор на принципния въпрос кое от двете производства е приоритетно – от новата АЕЦ или от ВЕИ?
Предвидените за извеждане от експлоатация до 2015 г. по екологически изисквания тецове са с мощност общо 2175 мегавата. В това число са ТЕЦ “Варна”, ТЕЦ “Марица Изток 3″ и др. Но не е сигурно дали някои от тях, като ТЕЦ “Варна” например, няма да бъдат реконструирани от собствениците им (ЧЕЗ) и животът им удължен. Дори тези мощности да спрат, недостиг не се очертава, както плашат лобистите за АЕЦ “Белене”.
Износ на ток?
АЕЦ “Белене” няма как да работи само за износ. Няма гарантирани купувачи за тока от централата.
Реални кандидати да купуват електроенергия досега не са се заявили, не са предлагали дългосрочни договори по цени, които удовлетворяват бизнес плана на проекта. Не е имало никакви преговори по този въпрос.
„Сериозен икономически риск е да се пристъпи към такава огромна инвестиция и да казваме: първо да я построим, после ще видим какво ще правим тази енергия”, казва Хиновски.
По въпроса дали не може да се сложи нов реактор в „Козлодуй”, Хиновски обяснява, че тези реактори работят по системата “туин”, те са двойки. При отказ в единия, вторият реактор го дублира, като обезпечава външно електрозахранване за спрения.
Според Хиновски, ако се смята вътрешното потребление, нови ядрени блокове са ни нужни чак след извеждане от експлоатация на действащите 5-и и 6-и блок, което означава след 2027 - 2030 г.
Плюсовете на площадка “Козлодуй” са, че там съществува подходяща инфраструктура, въпреки че степента на амортизация трябва да се има предвид. „Лудост е да се зарязват налични инфраструктурни системи, чийто ресурс е далече над ресурса на един нов ядрен блок”, твърди Хиновски.
Като най-голям проблем на ядрената енергетика у нас той посочва ядрените отпадъци. Засега България ги изпраща в Русия, но има договор, според който тя трябва да започне да ги връща в България, а страната ни е задължена да си изгради хранилище за ядрени отпадъци, което по най-груби оценки ще достигне 1 млрд. лв.
Община Козлодуй не иска да допуска в хранилището за нискоактивни отпадъци на територията си други, освен тези от Козлодуй. „Коя друга община би приела на нейна територия високоактивни радиоактивни отпадъци?”, пита Хиновски.

понеделник, 23 декември 2013 г.

Историй за четене.


Ако решите че имате история която заслужава да бъде публикувана, но имате причина да не го правите сами, изпратете я на  bginstitutions@abv.bg . Ще се постараем да я направим публично достояние, абсолютно безплатно. Нека не си мълчим, това дава хранителна среда на паразитите :)


binev siderov

Слави Бинев пред ПИК: Ако Волен е мъж да каже къде да дойда! Ще му размажа главата и ще го разпльокам!

„Само човек, който няма деца или не може да има, може да говори срещу деца и то на един прекрасен семеен празник какъвто е Коледа. До момента се въздържах от нападки и си държах езика зад зъбите, но този път вече е лично. Този път се касае за децата ми. Нека, ако Волен е мъж да ми каже къде да дойда, за да се разберем като мъже. Ако иска да вземе и двама от депутатите си. Ще му размажа главата! Ще го разпльокам, а след това ще изкарам тестисите му през гърлото“. Това заяви преди минути пред ПИК Слави Бинев.
Гневната му реакция е предизвикана от вчерашното изявление на лидера на „Атака“ Волен Сидеров, който заяви по собствената си телевизия „Алфа“ по адрес на Слави Бинев: „Другият стремеж е там има едно лице, дето сега го развеждат като плондир по телевизиите, иска евродепутатче да стане пак и е готов на всичко. Ще продаде децата си, дето се вика, защото това му е бизнесът на това лице”
„Волен или да казва къде да дойда, за да го размажа или да си затваря мръсната импотентна уста. Този път той прекали, позволи си да атакува децата ми. Всеки баща знае какво е да нападнат децата му и всеки достоен баща ще размаже всеки, които се осмели да им посегне“, подчерта Бинев.
На въпрос на ПИК – защо е напуснал „Атака“ преди няколко години, Бинев отговори:
„Волен говори, че съм го предал, като съм си тръгнал от „Атака“. Явно за него е предателство, ако един мъж не иска да се нагъзи като него пред силните на деня, било ГЕРБ или БСП, а още по-малко ДПС. Аз не се нагъзих като него. Това е истинската причина да напусна „Атака“




Червен общински лидер пита: Кой и как в крайна сметка взема кадровите решения в БСП? Опитва ли се БСП да спъва Бургас ?


Евгений Мосинов в административната сграда на Слънчев бряг днес. В този момент той все още не знае за промяната в борда. Снимка: Лина ГЛАВИНОВА
Случилото се днес в Слънчев бряг, за мен е както лична обида, така и нескопосан опит да се постави бургаската организация на БСП в унизителна ситуация, се казва в декларация, разпространена от общенската структура на левицата и подписана от нейния председател Евгений Мосинов.
Както "24 часа" съобщи по-рано юристът се оказа изненадващо извън борда на "Слънчев бряг" АД, който беше избран на Общо събрание на акционерите днес.
В декларацията си Мосинов описва напълно откровено ситуацията, в която се е оказал:
"Като юрист и отговорен човек, днес в изпълнение на публикуваната в търговския регистър покана на Министъра на икономиката се явих на отдавна насроченото общо събрание на Слънчев бряг АД. Никой не намери за нужно, да ме уведоми, поне час по рано, че в последния момент, аз и предложения за изпълнителен директор Валентин Михалев отпадаме и сме заменени с други хора - незнайно от кого предложени. Никой не ни обясни защо и поради какви причини."
Според него подобна ситуация е обидна за всеки зрял човек, а когато той представлява политическа организация на управляващата партия е обида и към самата организация.
Социалистът поставя в декларацията си три въпроса: 1. Кой и как в крайна сметка взема кадровите решения в БСП? 2. Има ли сили БСП да отстоява своите позиции и какво й струват ежедневните компромиси? 3. Станалата вече прословута отстъпчивост на БСП пред коалиционните партньори не се ли превръща във фатална грешка или е удобен параван за реализирането на нечии лични интереси?
В заключение той се зарича да се бори "БСП - Бургас да е партия на честните и активни хора със собствено мнение и позиция".
"Това е пътят към лидерството, което можем сами да извоюваме без компромиси и в открит двубой с опонентите ни. Другото просто не е мъжка работа",  категоричен е общинският лидер на левицата.
На мястото на Мосинов в борда на "Слънчев бряг" АД е включена пловдивската юристка Таня Иванова Власиаду, а на мястото на  Михалев - друг  предишен шеф от Слънчев бряг - Веселин Маринов.

Станишев, Доган и Сидеров са заплаха за българската нация

Станишев, Доган и Сидеров са заплаха за българската нация Все по-сложно и трудно ще става да се живее в България. Няма да има работа, икономическата активност ще замира, една по една социалните услуги ще колабират, еврофондовете ще спират, а корупцията и насилието ще се увеличават в геометрична прогресия. Всяка "социалистическа" революция гарантирано довежда до тези резултати. Най-страшното дори не е започнало да се случва. Станишев, Доган и Сидеров, вече са заплаха за съществуването на българската нация и те реално извършват геноцид. Защо Плевнелиев "наведе глава" и започна да говори за помирение? Как жертвите да се помирят с палачите си на входа на газовите камери преди да бъдат убити? Тъжната истина е, че знаех за това развитие. И знаех, защото във фактите в атаката срещу Плевнелиев от Пеевски & Со има много истини. А те не са стигнали все още до край. Плевнелиев е твърде зависим от миналото си на кукла на конци.
Не на ГЕРБ, там той беше инсталиран с определена цел. Пригответе се да преживеете предателството на съюзниците ни, което вече започна да се случва. Комунистите са близо до сделка със Запада за своето оцеляване и властване. Само Европейската комисия се съпротивлява, но не съм уверен в успеха на тази съпротива. Разбира се, ние българите ще платим цената на тази сделка. Комунистите ще се откупят за 10-на милиарда лева, плюс още 26 милиарда лева стари задължения, които гарантираха като недосегаеми. Интересите на диктатора Путин също ще бъдат гарантирани. Всичко е в енергетиката. Йовчев, Цацаров и Плевнелиев са гаранти на сделката, другите са изпълнители. Нещо като нова Ялта...Бог да е на помощ на българите и Бог да ми е на помощ на мен, защото знам всичко това, казвам истината, малко хора я приемат и се броят на пръсти готовите да се борят срещу това Зло...

Полезна ли е в същност БСП за България ?

Когато в нощта на изборите на 12 май 2013 г. лидерът на партия "Български социалдемократи" Георги Анастасов закачи на портрета на Петър Дертлиев пропуска си за влизане в НДК, вместо да седне в залата до коалиционния си партньор БСП за пресконференция, това все още не беше знак за разцепление в левицата. Но не беше и символ на безоблачно партньорство.
Седем месеца по-късно Анастасов и представителите на още две социалдемократически партии вече говорят за единение и обсъждат варианти, включително за самостоятелна листа за евроизборите през май догодина. Това най-вероятно също е минало в графата "без значение" в анализите на "Позитано" 20, но има вероятност да привлече вниманието, ако се пресече с друга сюжетна линия - възможността Ивайло Калфин да се кандидатира за евродепутат, но не от БСП. В общия план на картината не трябва да се пренебрегва и намерението на бившия депутат Татяна Дончева да създаде партия, която може да опита силите си още на вота през май. Независимо от резултатите от гласуването тогава различните листи ще означават, че социалистическата партия не държи монопола вляво. Сметките на "Позитано" 20 БСП вече определи евровота за нещо като мерна единица за стабилност и успешност на правителството. Тя обаче веднъж промени стойността си. Първо Сергей Станишев каза, че е важно социалистите да имат най-много мандати (от общо 17), но напоследък партийни представители възприеха формулата на ДПС - ако двете сили имат повече от половината места, значи властта има нужната подкрепа. "Националното значение на тези избори ще бъде много по-голямо, отколкото определянето на българските представители в Европейския парламент (ЕП)", твърди зам.-председателят на БСП Янаки Стоилов. Социологът Андрей Райчев направи по-интересен анализ пред в. "24 часа", от който излиза, че избори през 2014 г. за Народно събрание най-вероятно ще има - ако двете парти имат по-малко от половината места в ЕП, ще трябва да се оттеглят от властта и да има нов вот, ако пък получат повече, може сами да преценят, че са в силна позиция, за да отидат на избори и да търсят по-голямо мнозинство в следващия мандат. Схемата, която вече започва да се очертава обаче, може да бъде изненадващо срутена поради няколко причини - едната, свързана с Ивайло Калфин. Той е най-популярният евродепутат, избран с листата на "Коалиция за България" през 2009 г., с изключително добри позиции в Страсбург и Брюксел, основен участник в бюджетната процедура за следващия програмен период. Само преди две години беше кандидат на левицата за президент. На първи тур получи 974 000 гласа, с около 200 000 повече от тези, които взе БСП две години по-рано в парламентарния вот. Ивайло Калфин - желан от две страни Въпреки това в следващото подреждане на листата на левицата за европейския вот Калфин може да падне жертва на вътрешнопартийната конкуренция между Георги Първанов и Сергей Станишев, без дори да е член на партията. Евродепутатът напоследък не е предпочитан събеседник за председателя на партията и според неофициална информация от "Позитано" 20 не е в плановете му за избираемо място на изборите догодина. От своя страна, когато е в България, Калфин е редовен участник в дискусиите, които Първанов организира по места, за да запази формата си в лявата политика, а и за да не забравят за него структурите на БСП. Една от причините за охладняването на Станишев е, че евродепутатът отказа да вземе страна в спора за председателското място в БСП на конгреса през май 2012 г. Тогава до последно един срещу друг се очакваше да се изправят бившият президент и бившият премиер, но Първанов се оттегли в деня на самия форум. Калфин запази неутралитет, за който сега най-вероятно ще плати с изхвърлянето от листата. Или както подметна един от депутатите на БСП по негов адрес - "стига толкова, много прекали". Факт е, че след скандалното назначение на Делян Пеевски за председател на ДАНС и още в началото на няколкомесечните протести срещу управлението Калфин призова властта да определи дата за предсрочни избори или поне да каже, че ще има такива, за да успокои обществото. Една от възможностите през лятото беше именно избори две в едно - за европарламент и за Народно събрание. Явяването на Калфин като независим кандидат или пък като водач на алтернативна листа, както близки до него го убеждават, неизбежно ще го постави в конкуренция с БСП, защото най-общо битката ще е за един и същ електорат. Шансовете му да спечели мандат обаче силно ще зависят от активността на вота - по-високата, към която се стреми БСП, ще го потопи. Минимумът, който му трябва, е над 120 000 гласа, подадени лично за него. Засега той отказва да отговори директно какви са плановете му, като се ограничава само в отчета на това, което е свършил като евродепутат. На този етап за политическото му бъдеще говорят повече хора, около него, някои от които не от най-близкото му обкръжение. Ситуацията се използва от други, за да предлагат услугите си на Сергей Станишев срещу евентуалното разцепление на левицата

неделя, 22 декември 2013 г.

Служителите на МВР и тази година няма да вземат коледни премий. Военното министерство вече раяздаде предколедно премий на служителите си, като се предвижда и увеличение на възнаграждението им с над седем процента. Повечето от фирмите в страната, въпреки кризаята, не лишиха служителите си от коледни премий, като се предвиждат такива и за Нова година. Министерствота на правосъдеието също е предвидило да даде на свойте служители пари за празниците. Парламента си гласува пари за коледна премия от "осъществени икономий ".

събота, 21 декември 2013 г.

След като обяви пред "168 часа", че до края на годината прави нова партия: Татяна Дончева напуска БСП Сподели
Татяна Дончева напуска редиците на БСП, съобщи bTV. Още преди няколко дни тя заяви в интервю пред "168 часа", че напуска червените редици и до края на годината ще регистрира нова лява формация, заедно с други политици. Един от най-острите критици вътре в партията е подал заявлението си за отказ от членство още в началото на седмицата. Заедно с нея си тръгват още няколко души. Днес заседава националният съвет на БСП. Очаквайте подробности

петък, 20 декември 2013 г.

Новият премиер Пламен Орешарски подготвя затъваща стъпка за България, която да завлече държавата още по-надолу, предвижда тайното досие на програмата му

Орешарски
Орешарски
В момента страната се намира в размирно време и от новото правителство се очаква да се случат чудеса или ако последват старите практики, то тогава напрежението веднага ще ескалира и новите управляващи бързо ще бъдат смъкнати от власт. Това хората около Орешарски, Станишев и Местан много добре го знаят, затова първите им действия са такива, че да спечелят благоразположението на народа. За целта увеличават майчинските и пенсиите, а никой не се пита откъде ще дойдат тези пари. В същото време се говори за връщане и на тютюнопушенето, за да влязат в хазната повече пари от заведенията, макар последното проучване да показва, че най-много се прикриват данъци от хотели, дискотеки и заведения.
Съвсем скоро ще се разбере, че тайното досие на програмата „Орешарски“ е пусната в действие. Първа точка от тази програма е свързана с изтеглянето на около 4-5 млр. лв. По този начин икономиката ни ще живне и ще могат да си позволят пари, които да отделят за социално подпомагане и същевременно да продължат ударната политика на ГЕРБ, но с 4 пъти по-голяма сила за изграждането на магистрали.
При инфраструктурното инвестиране обаче обръчите от фирми у нас си прибират тлъсти суми от държавните пари и за спечелването на обществена поръчка се дават подкупи, които се преразпределят партийно и роднински. На практика в крайна сметка се оказва, че офшорките изнасят повече пари от предвиденото, но и да има желание, Орешарски не може да промени системата, защото или ще го изритат от мястото му, или ще му се случи и нещо по-лошо.


Сега дали още мисли така ?